20:43 17.01.2020

Проект стратегії безпеки України передбачає заходи для зменшення ймовірності ескалації конфлікту з РФ

2 хв читати
Проект стратегії безпеки України передбачає заходи для зменшення ймовірності ескалації конфлікту з РФ

 Стратегія національної безпеки України "Безпека людини - безпека країни", розглянута на засіданні Ради національної безпеки і оборони під головуванням президента Володимира Зеленського в п'ятницю, передбачає заходи щодо зменшення ймовірності ескалації конфлікту з РФ та напруги у двосторонніх відносинах.

"Також пропонується вжити заходів для зменшення ймовірності ескалації конфлікту з РФ та напруги у двосторонніх відносинах", - повідомляється на офіційному сайті глави держави.

Пріоритетними напрямами політики національної безпеки в проекті стратегії визначено забезпечення незалежності та державного суверенітету, суспільний розвиток, насамперед розвиток людського капіталу, захист прав, свобод і законних інтересів громадян України, європейська і євроатлантична інтеграція (створення необхідних умов для набуття повноправного членства в ЄС і НАТО), відновлення територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів України.

"Реалізація цих пріоритетів забезпечуватиметься шляхом відновлення миру та державного суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, здійснення комплексу міжнародно-правових, політико-дипломатичних, безпекових, гуманітарних та економічних заходів "Крим - це Україна", - йдеться в повідомленні.

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко повідомив, що проект стратегії був опрацьований відповідною робочою групою і представлений у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі в грудні 2019 року, де отримав позитивну оцінку.

В основу діяльності пропонується покласти три основні засади: розвиток оборонних і безпекових можливостей, які унеможливили б збройну агресію проти України шляхом збільшення ціни цієї агресії; здатність суспільства та держави швидко й адекватно реагувати на зміну безпекового середовища й підтримувати стале функціонування своїх основних механізмів; розвиток стратегічних відносин з ключовими іноземними партнерами, насамперед з Європейським Союзом і державами-членами ЄС та НАТО, США, прагматична співпраця з іншими країнами та міжнародними організаціями на основі національних інтересів України.

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що "стратегія стане основою для розробки інших документів стратегічного планування у сферах національної безпеки та оборони, які визначатимуть шляхи та інструменти їх забезпечення". Зокрема, за його словами, йдеться про стратегію людського розвитку, стратегію воєнної безпеки, стратегію громадської безпеки та цивільного захисту, стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу, стратегії економічної, екологічної, інформаційної безпеки, стратегію кібербезпеки, національної розвідувальної програми, стратегію з питань зовнішньополітичної безпеки, стратегію з питань державної безпеки, контррозвідки і боротьби з тероризмом тощо.

Зеленський, у свою чергу, зазначив, що до стратегії є багато різних зауважень, і запропонував усім учасникам засідання протягом тижня детально опрацювати її проект і подати свої пропозиції. "І після цього ми зустрінемося і затвердимо документ", - додав глава держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА