10:29 22.01.2020

Республіканці в Сенаті США заблокували запит демократів про надання додаткових документів щодо України

3 хв читати
Республіканці в Сенаті США заблокували запит демократів про надання додаткових документів щодо України

Сенатські республіканці у вівторок відхилили спробу демократів змусити адміністрацію президента США Дональда Трампа передати документи, пов'язані із затримкою допомоги Україні.

53 сенатори виступили проти надання запитуваних документів, 47 підтримали запит.

Демократи зробили голосування за документами своєю першою поправкою до резолюції республіканців про процедуру розгляду імпічменту.

Запитувані документи, за словами лідера демократів у Сенаті Чарльза Шумера, стосуватимуться розмов і документів між президентом Трампом, вищими посадовими особами адміністрації та Україною про затримку військової допомоги.

"Ніхто не може стверджувати, що ці документи не мають прямого стосунку. (...) Люди мають розуміти, що документи можуть пролити більше світла на те, чому допомогу було затримано, хто це зробив", - сказав Шумер журналістам на прес-конференції перед голосуванням.

Ця поправка є першою з кількох, які, як очікується, демократи запропонують.

Щоб добитися якихось змін у резолюції щодо процедури розгляду імпічменту, демократам знадобляться голоси чотирьох республіканців у Сенаті.

Водночас автор резолюції, лідер сенатської більшості Мітч Макконнелл заявив, що у нього є 51 голос, необхідний для ухвалення його правил.

"Організаційна резолюція вже має підтримку більшості Сенату. Це тому, що вона створює структуру, яка справедлива, неупереджена і тісно пов'язана з минулими прецедентами, які були прийняті одноголосно", - сказав Макконнелл у вівторок перед голосуванням.

Згідно з резолюцією, представленою лідером сенатської більшості Макконнеллом, юридичній команді президента США також буде надано 24 години, розділені на два дні для надання своїх аргументів.

Дебати сторін розпочнуться о 13:00 за місцевим часом у середу.

Після цього сенатори через голову Верховного суду США Джона Робертса зможуть поставити сторонам запитання. На це їм буде надано 16 годин.

У проекті резолюції прописано, що необхідність виклику свідків вирішуватиметься шляхом голосування в Сенаті.

Якщо Сенат проголосує наприкінці першого етапу проти виклику свідків до суду, то, згідно з резолюцією Макконнелла, буде неможливо розглянути додаткові клопотання щодо конкретних свідків.

У цьому разі процес може бути завершено вже до кінця наступного тижня.

Як повідомлялося, під час судового процесу як прокурори в Сенаті виступлять сім "менеджерів імпічменту" від Палати представників Конгресу США. Сенатори ж в цьому випадку стають присяжними. Наприкінці процесу відбувається голосування: щоб відсторонити президента з посади, потрібні голоси двох третіх сенаторів. Проте оскільки більшість у Сенаті США нині належить республіканцям, найімовірніше на цьому етапі процедуру імпічменту буде заблоковано.

Судові розгляди в сенаті стосовно Трампа зосередяться на двох пунктах обвинувачення, раніше затверджених на голосуванні в палаті представників, - зловживанні владою та перешкоджанні розслідуванню, яке проводив Конгрес.

Демократи ініціювали процедуру імпічменту стосовно президента 24 вересня 2019 року, після того, як американський інформатор висловив занепокоєння у зв'язку з телефонною розмовою Трампа з українським лідером Володимиром Зеленським, яка мала місце 25 липня цього року. Під час розмови Трамп закликав Зеленського розпочати розслідування стосовно Джо Байдена та його сина Гантера, а також щодо ймовірного втручання в американські вибори 2016 року з території України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА