11:28 22.01.2020

Сенат США затвердив правила проведення процесу імпічменту

3 хв читати
Сенат США затвердив правила проведення процесу імпічменту

Сенат США ухвалив резолюцію, що встановлює правила розгляду питання про оголошення імпічменту президенту країни Дональду Трампу, повідомляють американські ЗМІ.

"За" проголосували 53 сенатори, "проти" - 47. Голосування завершилося лише на ранок середи за вашингтонським часом, засідання конгресменів тривало близько 13 годин.

Під час обговорення резолюції сенатори також проголосували щодо цілої серії пропонованих поправок. Проте республіканська більшість у верхній палаті Конгресу США відкинула всі пропозиції демократів. Зокрема, республіканці не схвалили поправки, яка передбачає судовий запит на надання документів з Білого дому, Держдепу і Пентагона. В одній з поправок передбачалося викликати деяких свідків, які, на думку демократів, були безпосередньо причетні до дій Трампа щодо України, серед яких - колишній радник президента з нацбезпеки Джон Болтон та в. о. голови апарату Білого дому Мік Малвейні.

Схвалена резолюція передбачає, що команда Трампа і супротивні їй демократичні "менеджери з імпічменту" матимуть три дні, щоб виступити зі своїми аргументами у рамках судового процесу. Під час цих трьох днів кожна зі сторін отримає можливість протягом максимум 24 годин викладати свою позицію на слуханнях.

Це вважається перемогою демократичної меншості, оскільки спочатку планувалося, що сторони повинні будуть укластися лише у два дні. Демократи ж домагалися того, щоб на цю частину слухань було виділено більше днів.

Потім сенатори зможуть поставити свої запитання у справі, цей етап триватиме 16 годин. Питання мають бути подані письмово. Після цього сенатори зможуть розпочати дебати, за підсумками яких вони мають визначити, чи потрібно все-таки запрошувати якихось свідків.

Напередодні перед початком судового процесу в рамках процедури імпічменту лідер сенатської більшості республіканець Мітч Макконнелл зазначив, що резолюція, яка регламентує проведення судових розглядів з імпічменту в Сенаті, передбачає "справедливий план дій у рамках судового процесу".

Лідер сенатської меншості демократ Чак Шумер, у свою чергу, заявив, що резолюція, запропонована Макконнеллом, "приведе до поспішного судового розгляду під покривом ночі з недостатньою кількістю доказів". Він наголосив, що резолюція "робить процес отримання доказів якомога складнішим".

Під час судового процесу як прокурори в Сенаті виступають сім "менеджерів імпічменту" від Палати представників США. Сенатори ж в цьому разі стають присяжними. Наприкінці процесу проводиться голосування: щоб відсторонити президента з посади, необхідні голоси двох третин сенаторів. Однак оскільки у Сенаті США зараз належить республіканцям, найімовірніше, на цьому етапі процедуру імпічменту буде заблоковано.

Судові розгляди в Сенаті стосовно Трампа зосереджуються на двох пунктах обвинувачення, раніше затверджених на голосуванні в Палаті представників: зловживанні владою та перешкоджанні розслідуванню, яке проводив Конгрес.

Демократи ініціювали процедуру імпічменту щодо президента 24 вересня 2019 року, після того як американський інформатор висловив занепокоєння у зв'язку з телефонною розмовою Трампа з українським президентом Володимиром Зеленським, яка мала місце 25 липня. Під час розмови Трамп закликав Зеленського розпочати розслідування щодо екс-віце-президента США Джо Байдена і його сина Гантера, а також імовірного втручання в американські вибори 2016 року з території України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА