14:30 24.01.2020

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ занепокоєний законопроектом Мінкультури про дезінформацію

2 хв читати
Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ занепокоєний законопроектом Мінкультури про дезінформацію

Представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) зі свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив занепокоєння щодо низки положень законопроекту Міністерства культури, молоді та спорту України про протидію дезінформації, повідомляється на сайті ОБСЄ.

"Я розумію необхідність боротьби з дезінформацією, особливо в контексті нинішнього конфлікту в Україні та навколо неї. Але це не повинно робитися за рахунок свободи засобів масової інформації та втручання держави в зміст ЗМІ й організацію журналістської діяльності в країні... Більше того, чинне українське законодавство вже передбачає механізми протидії суспільно небезпечній інформації", - наводить прес-служба організації слова Дезіра.

Він зазначив, що право кожного на свободу вираження, яке закріплене в Конституції України та в зобов'язаннях країни перед ОБСЄ, а також в її міжнародних зобов'язаннях, має повністю дотримуватися.

"Саморегулювання, підтримка професійних стандартів журналістики та ініціатив з перевірки фактів, незалежність ЗМІ, різноманітність джерел для спростування неправдивої інформації та розвиток медійної грамотності є ключовими компонентами в боротьбі з маніпулюванням інформацією і первинною умовою для забезпечення доступу до достовірної інформації", - додав представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ.

Дезір також зазначив, що низка неурядових організацій про свободу ЗМІ, асоціації журналістів, Національна спілка журналістів України та Європейська федерація журналістів розкритикували документ через сильне втручання держави в роботу ЗМІ.

Він висловив готовність брати участь в обговоренні законопроекту з владою України та здійснити юридичну експертизу законопроекту, щоб гарантувати, що він не вплине негативно на свободу ЗМІ.

Як повідомлялося, Міністерство культури, молоді та спорту України оприлюднило проект закону про протидію дезінформації. У ньому йдеться, зокрема: "Журналісти, які не є членами асоціації, журналісти, членство в асоціації яких призупинено або припинено, та іноземні журналісти не обмежені в правах збирати, отримувати та поширювати інформацію, проте не користуються гарантіями, встановленими цим законом для професійних журналістів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА