08:12 27.01.2020

Зеленський на зустрічі з колишніми в'язнями Аушвіца наголосив, що міжнародна спільнота повинна не допускати проявів антисемітизму, ксенофобії та расизму

2 хв читати
Зеленський на зустрічі з колишніми в'язнями Аушвіца наголосив, що міжнародна спільнота повинна не допускати проявів антисемітизму, ксенофобії та расизму

Президент України Володимир Зеленський у перший день робочого візиту до Польщі взяв участь у вечері з нагоди 75-ї річниці звільнення нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау, на якій були колишні в'язні табору та їхні родини.

"Мабуть, людство ще не вигадало слів, які могли б описати незламність і силу вашого духу", - сказав він в'язням концтабору, які пережили голокост, повідомляє прес-служба глави Української держави.

Зеленський зазначив, що спогади в'язнів Аушвіца, багато з яких видані у книжках, дуже складно читати, оскільки неможливо при цьому стримати сльози.

"Більшість цих спогадів об'єднує заклик: "Не можна мовчати!". Про це треба говорити! Молоде покоління повинне знати ці історії, знати про жахи голокосту. Щоб на цій планеті ніколи нічого подібного не допустити знову", - заявив він.

За словами президента, навіть для прочитання мемуарів в'язнів Аушвіца, треба мати силу. Тому важко уявити, яку силу треба мати, щоб витримати жахи концтабору.

"Ви це зробили! Ви неймовірні люди! Дуже сильні й дуже сміливі. Ви надихаєте ніколи не здаватися. Голокост називають найтемнішим періодом в історії людства. І ви - промені сонця, які перемогли пітьму", - наголосив він.

Зеленський зазначив, що спогади в'язнів Аушвіца наповнені болем, смутком і страхом, але водночас боротьбою, витримкою, надією й неосяжною людською мудрістю, адже у них проглядається заклик викоренити ненависть як найбільший руйнівник людської цивілізації.

"Я впевнений, що сьогодні це - завдання номер один для кожного світового лідера. Міжнародна спільнота має об'єднатися й не допустити будь-яких проявів антисемітизму, ксенофобії та расизму. Має стояти на сторожі гуманізму, толерантності та свободи. Зупинити зло, перш ніж воно стане небезпечним для людства", - наголосив він.

Президент України також зазначив, що голокост - це жахлива трагедія єврейського народу і трагічний урок для всього людства, закликав пам'ятати цю сторінку історії й ніколи не допустити її повторення.

"Це наш обов'язок перед пам'яттю мільйонів невинних жертв, мільйонів євреїв. Це наш обов'язок перед усіма майбутніми поколіннями", - сказав він.

Окремо Зеленський відзначив Праведників народів світу, які не були байдужими і ризикували власним життям для порятунку євреїв. "Я пишаюся тим, що понад 2,5 тисячі українців удостоєні цього високого звання", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

У МЗС Польщі прокоментували президентські вибори до РФ

Жодної легітимності в імітації російських виборів немає - Зеленський

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА