Політика

Змішану форму правління в Україні підтримують понад 60% юристів і суддів - результати опитування

Майже дві третини (61,3%) опитаних українських юристів і суддів судів загальної юрисдикції підтримують збереження в Україні змішаної форми правління, свідчать результати дослідження, проведеного Центром політико-правових реформ спільно з фондом "Демократичні ініціативи" ім. І.Кучеріва.

"Ми провели експертне соціологічне опитування, я хочу зазначити, що відповідали на запитання юристи і судді судів загальної юрисдикції. На мій погляд, їхня думка є кваліфікованою. На запитання: "Яка форма правління в Україні з сьогоднішньою політичною ситуацією є найбільш прийнятною?", найбільша кількість, а це майже 60%, відповіли, що це змішана форма правління. З них 35,3% говорять, що це парламентсько-президентська республіка", - заявила на прес-конференції в середу керівник проектів із питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.

Вона презентувала результати соціологічного експертного опитування, проведеного в жовтні 2019 року фондом "Демократичні ініціативи" ім. І.Кучеріва. У ньому брали участь судді судів загальної юрисдикції та юристи, їх кількість поки що не уточнюється.

Згідно з результатами опитування, 11,6% респондентів підтримують введення в Україні президентської форми правління і надання гаранту Конституції права призначати прем'єр-міністра й уряд.

Кожен четвертий (26%) із опитаних виступають за президентсько-парламентську форму правління, за якою уряд призначається президентом за згодою Верховної Ради та може бути відправлений у відставку за ініціативою і парламенту, і глави держави.

Найбільшу кількість голосів - 35,3% респондентів віддали за збереження діючої, парламентсько-президентської моделі. 15,5% осіб, що взяли участь в опитуванні, виступають за парламентську республіку, за якої Верховна Рада призначатиме і звільнятиме уряд, а президент або не впливатиме на процеси в країні, або така посада буде відсутня в принципі.

Не змогли відповісти на поставлене запитання 11,6% респондентів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ