20:01 29.01.2020

Європарламент ратифікував угоду щодо Brexit

4 хв читати
Європарламент ратифікував угоду щодо Brexit

Депутати Європарламенту в середу схвалили угоду про вихід Великої Британії з Європейського Союзу.

На підтримку угоди проголосував 631 член парламенту, проти неї - 49. Ще 13 осіб утрималися. Для ратифікації була необхідна проста більшість голосів.

Таке рішення було очікуваним, за ратифікацію угоди раніше вже виступав комітет Європарламенту з конституційних справ.

Британський парламент схвалив угоду в першій половині січня.

Наступним і останнім кроком щодо угоди з боку ЄС стане схвалення Ради ЄС. Рішення Ради ЄС очікується 30 січня.

Після голосування в Європарламенті щодо ратифікації угоди голова ЄП Давид Сассолі поставив під документом свій підпис, що відкриває можливість Раді ЄС ухвалити своє рішення.

Звертаючись до колишніх британських євродепутатів, Сассолі сказав, що їх бракуватиме в Європарламенті.

"Ми всі втрачаємо колег і союзників, з якими в нас існують тісні відносини і з якими ми працювали пліч-о-пліч усі ці роки тут, у Європейському парламенті. П'ятдесят років інтеграції не можуть легко розчинитися. Ми всі маємо працювати над будівництвом нових відносин, завжди беручи до відома захист прав громадян", - сказав глава Європарламенту.

Він зазначив, що сторонам доведеться пережити складні моменти, але впевнений, що щоразу вони зможуть знайти точки дотику.

"Ви залишаєте Європейський Союз, але зрозуміло, що ви залишаєтеся частиною Європи з тими цінностями, які нас глибоко об'єднують", - продовжив Сассолі.

"Дорогі британські друзі, звісно, дуже важко остаточно сказати одне одному "прощавай". З цієї причини разом з усіма колегами я скажу "до побачення", - заявив голова Європейського парламенту.

Доповідач ЄП на дебатах щодо Brexit і координатор Європарламенту на переговорах про вихід Великої Британії з ЄС Гі Вергофстадт також вважав більш доречним сказати британцям "до побачення".

"Це голосування "не прощавай", на мою думку, пане голово, це тільки "до побачення", - сказав він під час дебатів щодо угоди про вихід Сполученого Королівства з ЄС.

Він побачив причину Brexit в тому, що Сполучене Королівство шукало в Євросоюзі переваги, без набуття зобов'язань.

"Brexit почався не три з половиною роки тому. Brexit почався давно. І особисто я думаю, що Brexit почався якраз у день, коли ми стали надавати (Великій Британії - ІФ) виключення, знижки і так далі. І це був момент, коли Європейський союз перестав бути союзом, і це момент, шановні колеги, коли почалося невдоволення (об'єднаною - ІФ) Європою. Йдеться про всі ці відступи і вето (Великої Британії - ІФ). Це моя думка, але Європейський союз більше не був здатний діяти ефективно. Він робив дуже мало, занадто пізно, і недолік ефективності, на мою думку, призвів до ще більшого невдоволення", - заявив Вергофстадт перед голосуванням в Європарламенті.

"На мою думку, Brexit - це також поразка і Європейського союзу з нашої вини. Це треба визнати в цих дебатах", - зазначив доповідач.

Разом з тим він вважає, що Brexit надав Євросоюзові урок. "Урок Brexit в тому, що Європейський союз треба глибоко реформувати, щоб зробити з нього справжній союз найближчими роками", - підкреслив Вергофстадт.

Він вважає, що союз зможе захищати свої інтереси і цінності, тільки коли буде існувати без винятків і потурань для окремих членів.

Вергофстадт повідомив, що отримує листи британців з висловленням надії на повернення в ЄС. І якщо це одного разу зможе відбутися, то вони повинні повернутися в інший, ефективний і більш демократичний союз.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, також взяла участь у дебатах, підкреслила важливість майбутніх відносин сторін.

"Відтепер йдеться про нове партнерство. Переговори (щодо майбутніх відносин сторін - ІФ) ось-ось почнуться. І щоб мене чітко зрозуміли, я хочу, щоб Європейський союз і Сполучене Королівство залишалися добрими партнерами і хорошими друзями", - заявила глава Єврокомісії.

За її словами, відомо, що дуже легко порушити крихку рівновагу і вступити в конфлікти на всіх фронтах, але зберігається віра в силу діалогу і співпраці. Також тісно пов'язана безпека сторін.

"Ми бажаємо викувати тісне партнерство, але ми також знаємо, що потрібно буде врегулювати питання, як будувати відносини зі Сполученим Королівством як з третьою країною", - зазначила фон дер Ляєн.

Зокрема, вона звернула увагу на те, що не можна допустити, щоб підприємства ЄС страждали від недобросовісної конкуренції з боку Великої Британії після Brexit. Доступ на єдиний ринок ЄС для Сполученого Королівства полегшиться тоді, якщо воно поважатиме правила і норми Євросоюзу.

При цьому фон дер Ляєн зазначила: "Ми завжди будемо вас любити. І ми ніколи не будемо знаходитися далеко".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА