15:01 03.02.2020

У "Слузі народу" виступили проти законопроекту Бородянського "Про протидію дезінформації"

2 хв читати
У "Слузі народу" виступили проти законопроекту Бородянського "Про протидію дезінформації"

Члени комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики від фракції "Слуга народу" виступили проти законопроекту міністра культури, молоді та спорту Володимира Бородянського "Про протидію дезінформації", заявив заступник глави комітету Микита Потураєв ("Слуга народу").

"Прошу не сміятися, але в "Слузі народу" теж проти законопроекту "Про протидію дезінформації". Всі члени нашого комітету від фракції "Слуга народу" виступили проти законопроекту, зокрема й робоча група, яка розробляла законопроект "Про медіа", - заявив Потураєв у понеділок на публічному обговоренні законопроекту з представниками медіа в Українському кризовому медіа-центрі.

За словами депутата, він схвалює ініціативу Мінкульту продовжити роботу над документом.

Пізніше в понеділок ще один заступник голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики від "Слуги народу" Євгенія Кравчук пояснила позицію своїх колег й оприлюднила у Facebook пост із переліком претензій до законодавчої ініціативи Бородянського.

У її пості йдеться про непропорційний рівень покарань і криміналізацію деяких статей діяльності журналістів, появу органу з широким колом повноважень у регуляції свободи слова, розподіл журналістів на тих, хто увійде до пропонованої асоціації, і тих, хто не захоче, принцип правової визначеності під час тлумачення терміну "дезінформація", а також принцип пропорційності покарання за вчинене правопорушення, зокрема залучення занадто широкого кола громадян, на яких поширюватиметься діяльність цього закону.

"Вважаємо, що такі методи можуть призвести до наступу на свободу слова та служити підставою для тих, хто насправді нехтує роботою журналістів у звинуваченні влади у зворотних діях", - написала Кравчук.

Як повідомлялося, Мінкульт має намір продовжити етап публічних обговорень законопроекту про дезінформацію. Міністр Бородянський заявив, що перед внесенням законопроекту до Верховної Ради обґрунтовані пропозиції міністерств, професіоналів, громадськості та наших міжнародних партнерів буде враховано.

В оприлюдненому раніше законопроекті зокрема, зазначено: "Журналісти, які не є членами асоціації, журналісти, членство в асоціації яких призупинено або припинено, та іноземні журналісти не обмежені в правах збирати, отримувати та поширювати інформацію, проте не користуються гарантіями, встановленими цим законом для професійних журналістів".

Низка неурядових організацій про свободу ЗМІ, асоціації журналістів, Національна спілка журналістів України та Європейська федерація журналістів розкритикували документ через сильне втручання держави в роботу ЗМІ. Також занепокоєння щодо низки положень законопроекту висловив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, який заявив, що боротьба з дезінформацією не повинна відбуватися за рахунок свободи засобів масової інформації та втручання держави в зміст ЗМІ й організацію журналістської діяльності в країні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА