14:17 05.02.2020

ВР провалила у першому читанні законопроект про виплату пенсій жителям тимчасово окупованих територій

2 хв читати
ВР провалила у першому читанні законопроект про виплату пенсій жителям тимчасово окупованих територій

Верховна Рада провалила у першому читанні голосування за законопроект №2083-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію", який покликаний врегулювати питання виплати пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

За документ віддали свої голоси 184 народних депутати.

Заступник міністра фінансів Юрій Джигир від імені уряду запропонував направити законопроект на доопрацювання, оскільки реалізація його положень передбачає значні додаткові витрати державного бюджету.

"Уряд просить зняти з розгляду цей законопроект і доопрацювати його в комітеті з метою пошуку компенсаторів. Згадана сьогодні цифра - це додаткові витрати. За чинної редакції законопроект призводить до додаткових витрат у розмірі 115 мільярдів гривень. Це нетривіальні додаткові зобов'язання, які лягають на державний бюджет, оскільки власні кошти Пенсійного фонду на цьому етапі повністю йдуть на погашення поточних пенсійних зобов'язань. Відповідно брати таке додаткове навантаження на держбюджет ми можемо лише з адекватними дохідними компенсаторами. Пропонуємо доопрацювати та подати цей законопроект з відповідними прибутковими компенсаторами", - заявив Джигир під час свого виступу в залі Верховної Ради.

Законопроект передбачає надання людям, які жили на тимчасово окупованих територіях і не могли сплачувати страхові внески, права докупити стаж без застосування санкцій. У разі втрати документів надається можливість розраховувати пенсію на підставі інформації з реєстру застрахованих осіб.

Законопроект також скасовує обов'язкову реєстрацію пенсіонерів як тимчасово переміщених осіб для отримання пенсій і передбачає виплату заборгованості за пенсіями без терміну давності (нині діє ліміт - три роки).

Після провалу законопроекту 2083-д, депутати зобов'язані були проголосувати за ухвалення або відхилення базового документа №2083. Його під час голосування підтримали 155 парламентаріїв. Згідно з процедурою, наступним голосуванням Верховна Рада могла направити доопрацьований проект закону №2083 на повторне перше читання. Ця пропозиція знайшла відгук у залу, за неї віддали свої голоси 314 народних обранців.

Як повідомлялося, голова парламентського комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова (фракція "Слуга народу") заявила, що пенсіонери, які проживають на непідконтрольних українському уряду територіях Криму та Донбасу, мають право отримувати і українську пенсію, і виплати з боку окупаційної влади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА