16:42 06.02.2020

Причетні до смерті журналіста Шеремета мають постати перед судом - представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ

2 хв читати
Причетні до смерті журналіста Шеремета мають постати перед судом - представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ

Усі причетні до смерті журналіста Павла Шеремета мають постати перед судом, заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір.

"У грудні 2019 року (українська - ІФ) влада оголосила про п'ятьох осіб у зв'язку зі справою Павла Шеремета... Я чув, що ще багато має бути зроблено в цьому розслідуванні. Думаю, це абсолютно необхідно, щоб усі причетні постали перед судом", - сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.

Також Дезір звернув увагу на необхідність розслідування атаки на українську активістку Катерину Гандзюк.

"Я хочу наголосити, що ми були шоковані злочином проти Катерини Гандзюк, яка померла в листопаді 2018 року. П'ятьох чоловіків засудили до тюремних термінів від 3 до 6,5 року за організацію і вчинення атаки на Катерину Гандзюк. Але очевидно, що більше людей були причетні", - зазначив він, відзначивши важливість того, щоб усі причетні до цієї атаки постали перед судом і були покарані.

Дезір повідомив, що залякування, переслідування медіа в Україні продовжують відбуватися, і він регулярно порушує це питання на переговорах з українською владою.

"Смерть журналіста та блогера Вадима Комарова в Черкасах у червні 2019 року була нагадуванням про небезпеку, з якою стикаються журналісти, зокрема місцеві журналісти, особливо ті, які розслідують корупційні теми", - сказав Дезір.

Він зазначив, що наразі немає жодних ознак прогресу в розслідуванні нападу на Комарова, й наголосив, що безкарність у такому випадку є неприпустимою.

Також Дезір додав, що ОБСЄ продовжує закликати до звільнення всіх цивільних журналістів, які перебувають в ув'язненні, таких як Наріман Мемедінов, Осман Арифмеметов, Рустам Шейхалієв, Ремзі Бекіров. Він додав, що під час візиту в Україну зустрінеться з журналістом Станіславом Асєєвим, звільненим з полону бойовиків в окупованому Донецьку.

Також Дезір порушив тему обшуків на українському телеканалі "1+1".

"Ми занепокоєні цими обшуками в ньюзрумі. Ньюзрум не повинен бути місцем, куди мають приходити служби безпеки. Дуже важливо, щоб журналісти могли виконувати свої обов'язки без тиску. Дуже важливо також переконатися, що принцип захисту журналістських джерел поважається. Якщо були якісь правопорушення - як я розумію, хотіли дізнатися, як розмова записувалася, - це те, що, звісно, судова система може розслідувати", - пояснив Дезір.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА