17:32 06.02.2020

Запропонований законопроект про дезінформацію має бути відкладений - представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір

2 хв читати
Запропонований законопроект про дезінформацію має бути відкладений - представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір

Законопроект про дезінформацію в нинішньому вигляді має бути відкладений, заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір.

"Я вважаю, що є необхідність, по-перше, дати більше часу на консультації та дискусії з медіаспільнотою та Спілкою журналістів. Журналісти є першою лінією в боротьбі з дезінформацією, і має бути розроблена інша стратегія, яка більше покладається на вільну й незалежну пресу. І я думаю, через цю причину цей законопроект, у такому вигляді, як він є, має бути відкладений", - сказав Дезір на прес-конференції в Києві в четвер.

Він наголосив, що ОБСЄ занепокоєна у зв'язку з деякими статтями законопроекту про дезінформацію, які він озвучив на зустрічі з міністром культури, молоді та спорту України Володимиром Бородянським. Зокрема, особливе занепокоєння ОБСЄ викликає те, що законопроект передбачає відстеження медіаконтенту спеціальним державним комісаром, уповноваженим вирішувати, що вважати дезінформацією, великі санкції - від штрафів, еквівалентних EUR3 тис., до довгострокових тюремних вироків, а також те, що журналістам прес-картку видаватиме нова державна організація.

"Загалом, держава надмірно втручатиметься в контент, регуляцію медіа, а також організацію журналістської діяльності. Ось чому ми вважаємо, що в цій формі законопроект проблематичний для свободи вираження і медіасвободи. Ми не вважаємо, що він буде ефективним у протидії дезінформації", - зазначив Дезір.

Він також додав, що в подальшому дуже важливим буде розвивати в Україні більше ініціатив із перевірки фактів, вивчення медіаграмотності в школі.

"Звісно, ми розуміємо, що це довгострокова стратегія, однак я не думаю, що це можливо, щоб за допомогою одного закону країна позбулася неправдивої інформації", - пояснив представник ОБСЄ.

Він також зазначив, що під час зустрічі Бородянський запевнив його в тому, що на дискусію про цей законопроект буде виділено ще два місяці перед тим, як будь-яке рішення ухвалюватиме парламент.

"Сподіваємося, що цей час буде корисним для уряду, щоб іще раз вислухати медіаспільноту та Спілку журналістів, а також міжнародну спільноту. Ми надамо юридичний аналіз цього законопроекту, щоб чітко показати, де є проблемні формулювання і якими можуть проблеми з цим законом щодо міжнародних зобов'язань України. Й ми запропонуємо рекомендації, щоб розробити інший підхід у боротьбі з дезінформацією", - пояснив Дезір.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА