16:19 07.02.2020

Новосад за результатами зустрічі з Сіярто: Ми закриваємо політичні дискусії щодо мовного питання в школах із мовою нацменшин

2 хв читати
Новосад за результатами зустрічі з Сіярто: Ми закриваємо політичні дискусії щодо мовного питання в школах із мовою нацменшин

 Міністр освіти і науки Ганна Новосад заявляє про закриття політичних дискусій з Угорщиною щодо мовного питання в школах із мовою навчання національних меншин.

"Основний лейтмотив цієї зустрічі - ми закриваємо політичні дискусії щодо мовного питання для шкіл з мовою навчання нацменшин і зосереджуємося на роботі з учителями та методистами. Для нас це дуже важливо, адже основна ціль - щоб усі українські діти незалежно від їхнього етнічного походження на високому рівні володіли державною мовою", - цитує Новосад прес-служба Міносвіти за результатами зустрічі з міністром зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петером Сіярто.

Вона зазначила, що Україна поважає конституційне право кожної дитини вивчати та навчатися рідною мовою, і дискусія має бути сконцентрована навколо підвищення якості навчання.

У свою чергу Сіярто під час зустрічі, зокрема, повідомив, що Угорщина готова підтримати проект щодо вдосконалення стандарту вивчення української мови як державної, а також підтримати розробку методик для викладання української мови для меншини.

Він також запропонував Новосад розглянути дві можливості, які могли б, на його думку, забезпечити кращі умови для вивчення рідної мови для угорської громади. Серед них: прирівняти угорську мову до мови корінного народу, збільшити кількість годин на вивчення української мови, але не за рахунок інших предметів, а за рахунок збільшення годин на предмет "Українська мова".

Водночас Новосад наголосила, що збільшення кількості годин на вивчення української мови без зменшення кількості предметів, що вивчаються угорською, призведе до збільшення загальної кількості годин на навчання, а "Україна не може змусити вчитися дітей протягом 7 днів на тиждень".

"Ми маємо чіткі межі того, яким має бути навантаження дитини. Якщо ми збільшимо його – це вже загроза для здоров’я дітей. Цю межу ми точно переходити не будемо", - додала міністр.

Щодо визнання угорської меншини корінним народом, то, на думку Новосад, це політичне питання. "Корінні народи у нас чітко визначені в законодавстві. Потрібно розуміти, що зміна переліку країн порушить основні закладені  принципи. Корінними народами наразі розглядаються ті, що не мають іншої держави, крім України, яка відстоює розвиток їхньої культурної та мовної спадщини. Угорська мова під цей принцип не підпадає", - зазначила Новосад.

Міністр наголосила, що Україна послідовно виконала всі рекомендації Венеціанської комісії.

"Далі – системний діалог із освітянами. Для цього вже в лютому фахівці МОН матимуть зустрічі в Закарпатті для обговорення з освітянами положень проекту державного стандарту про базову освіту", - сказала Новосад.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА