12:54 10.02.2020

У ВР зареєстровано законопроект "Про військово-консалтингову діяльність" із забороною працювати в Україні

2 хв читати
У ВР зареєстровано законопроект "Про військово-консалтингову діяльність" із забороною працювати в Україні

Народний депутат України Ольга Василевська-Смаглюк (фракція "Слуга народу") спільно з групою фахівців розробила та зареєструвала в парламенті законопроект №3005 "Про військово-консалтингову діяльність".

Згідно із законопроектом, у військово-консалтинговій діяльності йдеться про надання послуг військового або охоронного характеру державам, юридичним або фізичним особам за межами України.

Законопроект пропонує врегулювати всі сфери військово-консалтингової діяльності, починаючи від порядку створення суб'єкта військово-консалтингової діяльності, отримання ним ліцензії на надання послуг військового або охоронного характеру, обіг вогнепальної зброї, боєприпасів, пристроїв та патронів до неї, особливостей державного та громадського контролю за діяльністю суб'єктів військово-консалтингової діяльності, закінчуючи гарантіями соціального та правового захисту їхніх учасників, засновників та персоналу, а також порядок ліквідації такий компанії.

Законопроект пропонує запровадити жорсткі умови набуття особою права здійснювати військово-консалтингову діяльність шляхом створення відповідного суб'єкта господарської комерційної діяльності.

Особливістю діяльності такого суб'єкта є його спрямування на зовнішні ринки та заборона здійснювати військово-консалтингову діяльність на території України, що пов'язано із законодавчою неврегульованістю питання обігу зброї в Україні.

Законопроект надає право суб'єктам військово-консалтингової діяльності здійснювати імпорт у рамках зовнішньоекономічної діяльності, ввезення в Україну та вивезення за її межі вогнепальної зброї, боєприпасів, пристроїв та патронів до неї виключно для здійснення договірних зобов'язань та норм міжнародного права.

Законопроект також пропонує створити Єдиний державний реєстр вогнепальної зброї та боєприпасів, пристроїв, патронів до неї, що перебуває у суб'єктів військово-консалтингової діяльності, а також чіткі вимоги щодо контролю за обігом такої зброї, боєприпасів, пристроїв і патронів до неї.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що суб'єкти військово-консалтингової діяльності мають надавати свої послуги лише за кордоном, що виключає можливість утворення "приватних" армій всередині держави.

Норми проекту закону спрямовані на забезпечення працевлаштування осіб, що мають значний військовий досвід, ветеранів війни, учасників антитерористичної операції, військовослужбовців, звільнених з військової служби, та колишніх працівників правоохоронних органів.

Як повідомляє, 3 лютого заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України генерал-майор Сергій Кривонос висловив переконання, що приватні військові компанії в Україні дадуть змогу допомогти фронтовикам, які не зуміли себе реалізувати, надалі займатися тим, що вони вміють робити якісно, й отримувати за це гроші та визнання держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА