17:17 11.02.2020

Звільнення Богдана - результат типового конфлікту навколо президента, вважає політолог

3 хв читати
Звільнення Богдана - результат типового конфлікту навколо президента, вважає політолог

Звільнення з посади керівника Офісу президента Андрія Богдана та призначення на цю посаду радника глави держави Андрія Єрмака є наслідком протиріч усередині команди президента, однак кадрові перестановки не змінять суті політики нинішньої влади, вважає політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"По-перше, що це означає? Це означає, що сталася ситуація, яка була неодноразово і за попередніх президентів: за Кучми, Ющенка це було, в інших формах це було в Януковича - рано чи пізно, а часто це виникає вже на першому році президентства, виникає криза всередині команди, посилення і загострення конкуренції навколо президента. Образно кажучи, виникають ігри та війни навколо престолу. Найчастіше це особисті конфлікти, апаратні протистояння, боротьба за вплив на президента. Це досить закономірна ситуація", - заявив Фесенко у вівторок у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами політолога, такі протистояння всередині команди неминучі, і справа не лише в особистісному конфлікті Єрмака та Богдана.

"Не було б Єрмака, то, я нагадаю, в перші тижні президентства Зеленського було протистояння Богдана та Баканова. Це закономірні речі, просто це конкретне протистояння (між Богданом і Єрмаком - ІФ-У) набуло досить гострих форм, і Зеленському, який, наскільки я знаю, хотів утримувати баланс інтересів і не хотів відпускати Богдана, хоча були до нього прохання і від наближених, довелося прийняти таке рішення", - переконаний експерт.

Кандидатуру Єрмака на посаду глави Офісу президента, як вважає Фесенко, було обрано завдяки ефективності його роботи щодо переговорів на міжнародній арені.

"Чому саме Єрмак замість Богдана? Це, до речі, й відповідь стосовно відставки самого Богдана. Зеленський дуже цінує у членах своєї команди дві якості. Перша - це результативність і ефективність, тому в перші місяці головною людиною навколо нього був Богдан. Не тільки тому, що він був главою ОП. Він зробив "бліцкриг" із достроковими парламентськими виборами, він фактично створив і запустив роботу Офісу президента - тоді він показував результативність. Останніми місяцями результативність демонстрував, особливо на російському напрямі, - в переговорах щодо обміну, газового транзиту, - Андрій Єрмак", - зазначив політолог.

Ще однією причиною відставки Богдана експерт називає його складний характер. "У Богдана складний характер, досить конфліктний, неполіткоректний у стосунках із різними людьми. Я так розумію, що внаслідок цього характеру Андрія Богдана в оточенні президента з'явилося досить багато людей, які критично до нього ставилися".

Фесенко вважає, що, на противагу своєму попереднику, Єрмак - командний гравець і якісний виконавець того порядку денного, який диктує президент Зеленський.

"Єрмак навпаки, він, як і (прем'єр-міністр Олексій - ІФ) Гончарук, демонстрував якості ідеальних виконавців, котрі все, що доручає президент, виконують. Єрмак навіть в одному з інтерв'ю сказав: "Скаже президент побудувати міст - будуватиму міст". Він абсолютно лояльний виконавець, який демонструє результат. І друге, що не менш важливо, - він командний гравець. На відміну від Богдана, який трохи відірвався від колективу, Єрмак, як я розумію, побудував хороші конструктивні відносини з більшістю співробітників команди Зеленського, особливо з тими, котрих називають "кварталівцями", - вважає експерт.

Політолог вважає, що різкої зміни політики Офісу президента очікувати не варто. "Я вже чув жарти від членів команди Зеленського, мовляв, "від зміни Андріїв політика не зміниться". Політику визначає президент. Стилістика роботи ОП, її організаційні та кадрові моменти можуть змінитися. Принципових змін у суті політики не відбудеться, оскільки її визначає Зеленський".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА