13:31 12.02.2020

"Голос" пропонує ВР створити Нацагентство з питань подолання наслідків російської збройної агресії

2 хв читати
"Голос" пропонує ВР створити Нацагентство з питань подолання наслідків російської збройної агресії

Партія "Голос" ініціює створення Національного агентства з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації, повідомила народний депутат з однойменної фракції Леся Василенко.

"У Верховній Раді зареєстровано законопроект №3057 про Національне агентство з питань подолання наслідків російської збройної агресії", - повідомила Василенко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу в Києві.

За її словами, таке агентство порахує всі збитки і шкоду, яких зазнала Україна внаслідок агресії РФ.

Василенко зазначила, що це вимушений крок, щоб змусити уряд працювати, рахувати і "надати громадянам цифру про наші втрати внаслідок збройної агресії РФ".

Як зазначила народний депутат фракції "Голос" Юлія Клименко, російська агресія на Донбасі та в Криму завдала Україні "16% збитків ВВП, тобто наше ВВП зменшилося на 16% у рік".

Вона наголосила, що необхідно "мати не загальні цифри, а конкретні цифри щодо конкретних збитків, яких Україна зазнає.

"Ми розуміємо, що на території Донбасу та Криму залишилися значні природні ресурси, які ніхто не обраховував... ніхто не обраховував, немає єдиного реєстру втраченого майна людьми, що переїхали з окупованих територій. Відповідно, в процесі реінтеграції це має бути обов'язково враховано", - сказала Клименко.

За словами, Клименко "законопроект спрямований на впорядкування процедури розрахунку збитків", він визначає, "хто чим займається", хто і як збирає інформацію, "як її консолідує і як подає претензію".

Вона зазначила, що наразі склалася ситуація, коли збитки, які несе Україна внаслідок російської агресії, рахують різні відомства та міністерства.

"У нас вийшло так, що кожне міністерство і відомство веде якісь свої паралельні підрахунки, які не сходяться один з одним. У результаті фактично немає ні жодного реєстру, ні розуміння суми, ні юридично консолідованої претензії. Законопроект спрямований на централізацію цього процесу, щоб мати чітке розуміння щодо всіх збитків", - наголосила Клименко.

Водночас Василенко зазначила, що, як правило, консолідовані претензії до держави-агресора про виплату репарацій виставляються після завершення війни.

"Ми повинні знати цифри, якими оперувати у переговорах зараз. Але після завершення, коли Російська Федерація звільнить всі території України, тоді Україна зобов'язана подати позов до РФ і пред'явити консолідовану претензію, в якій буде зафіксовано всі збитки, всю шкоду, якої було завдано", - сказала Василенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА