11:38 13.02.2020

Українські банки у 2019 році збільшили прибуток майже втричі - до 60 млрд грн - Рожкова

2 хв читати
Українські банки у 2019 році збільшили прибуток майже втричі - до 60 млрд грн - Рожкова

За попередніми даними, українські банки у 2019 році збільшили прибуток майже втричі - до 60 млрд грн, повідомила перший заступник голови Нацбанку України Катерина Рожкова.

"60 млрд грн. Прибуток банківського сектору у 2019 році за попередніми даними. Майже втричі більше, ніж роком раніше. Новий історичний рекорд", - написала вона у Facebook у четвер.

"Розчарую критиків, це не надприбутки держбанків від ОВДП. Це реальний прибуток банківського сектору. Якщо подивитись на процентний дохід держбанків, то інвестовані ОВДП – це всього лише 12%", - додала Рожкова.

За словами першого заступника голови НБУ, лідер за доходами - ПриватБанк, який збільшив прибуток у 2019 році у 2,7 раза - до 32 млрд грн. Зменшилася кількість збиткових банків - із 13 у 2018 році до шести у 2019 році. Показник ROE українських банків у 2019 році становив 34,2%. "Це вище, ніж загальноєвропейський показник - 7%, і вище, ніж у країн-сусідів: Угорщина - 18%, Румунія - 17%, Чехія - 16%. Понад 10 українських банків мають показник ROE більший за 30%", - повідомила Рожкова.

За її словами, основні чинники зростання прибутку банків - висока операційна ефективність банків та низькі відрахування у резерви, які за рік зменшились удвічі з 24 до 12 млрд грн. "Що потрібно вирішити: підвищити операційну ефективність Ощаду (Ощадбанку - ІФ) та Укрексімбанку. Нові наглядові ради мають цьому допомогти", - додала вона.

Рожкова повідомила, що високі прибутки банків - тимчасове явище: "Завжди будуть такі високі прибутки? Ні, завдяки уповільненню інфляції процентні ставки знижуватимуться, а значить, знижуватиметься і процентна маржа банків. Крім того, стрімкий розвиток технологій та небанківського сектору, стандарти розкриття інформації споживачам сприятимуть посиленню конкуренції і вимагатимуть від банків виваженішого підходу до формування ціни на продукти".

Як повідомлялося, українські платоспроможні банки за підсумками 2018 року одержали 21,7 млрд грн чистого прибутку, тоді як роком раніше чистий збиток банків був 26,5 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА