12:32 19.02.2020

Кабмін утворить Координаційний центр з питань промисловості замість Нацкомітету з промрозвитку

2 хв читати
Кабмін утворить Координаційний центр з питань промисловості замість Нацкомітету з промрозвитку

Кабінет Міністрів України з метою розроблення дієвих механізмів реалізації промислової політики створить Координаційний центр з питань промисловості на чолі з прем'єр-міністром з одночасною ліквідацією Національного комітету з розвитку промисловості, щоб уникнути дублювання функцій.

Постанову про утворення такого коордцентру затверджено на засіданні уряду в середу, написав у Telegram-каналі депутат Олексій Гончаренко.

До складу коордцентру як заступники його голови мають, зокрема, увійти міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, інші члени Кабміну, керівники Держмитслужби і ДПС, Держстату, а також глави НБУ та АМКУ (за згодою), представники Верховної Ради, промисловості та галузевих асоціацій, міжнародні експерти та представники ГО (усі - за згодою).

Як зазначено в пояснювальній записці до постанови, в 2019 році падіння виробництва в країні становило 1,8% проти 2018 року, а, згідно з даними Держстату, за 11 місяців 2019 року індекс промпродукції сягнув 98,8%.

Зокрема, у добувній промисловості в січні-листопаді падіння виробництва на 1,7% спричинене недостатнім попитом у поєднанні з негативним впливом зміцнення гривні на конкурентоспроможність українських виробників, нестабільністю замовлень (насамперед машинобудівників), активною модернізацією (із зупинками на капремонти або заміну обладнання), високою конкуренцією з боку імпорту і продовженням негативного впливу заборони РФ на ввезення певної продукції українського машинобудування.

Серед чинників падіння в машинобудуванні (за 11 місяців-2019 на 4,8%) в пояснювальній записці також названо, зокрема, високу конкуренцію, дію заборони РФ на ввезення продукції, нестабільність замовлень.

Причинами падіння в метвиробництві за цей період на 2,5%, зокрема, зазначено погіршення світової кон'юнктури, підвищення "Укрзалізницею" тарифів на вантажоперевезення, зростання тарифів на передачу електроенергії, нестачу портових потужностей.

"Забезпечення зростання вітчизняного промвиробництва і продуктивності праці потребують координаційних дії уряду, представників промисловості, Верховної Ради з метою розробки дієвих механізмів реалізації промислової політики, реагування та усунення кризових ситуацій", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Кабмін затвердить положення про Координаційний центр з питань промисловості. Він буде тимчасовим консультаційно-дорадчим органом, основними завданнями якого, зокрема, стане вивчення та моніторинг економічних процесів в промсекторі, вироблення узагальненої позиції щодо пріоритетів державної промполітики.

Засідання центру проводяться за рішенням його глави за потреби, але не рідше ніж двічі на рік, при цьому можливі засідання в режимі відеоконференції.

Як повідомлялося, в жовтні 2016 року уряд Володимира Гройсмана створив Нацкомітет розвитку промисловості як дорадчо-консультативний орган на чолі з прем'єр-міністром. Зокрема, за участю Нацкомітету було розроблено механізм часткової компенсації аграріям вартості вітчизняної сільгосптехніки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА