15:39 25.02.2020

Зеленський виступає за гарантований ринок збуту українського вугілля, створення Держкомітету вуглепрому

2 хв читати
Зеленський виступає за гарантований ринок збуту українського вугілля, створення Держкомітету вуглепрому

За гарантований ринок збуту українського вугілля і створення державного комітету з вугільної промисловості виступає президент України Володимир Зеленський.

"Має бути гарантований ринок збуту, й цей ринок - українські ТЕС. Держава має захистити українське вугілля, для цього потрібен енергетичний баланс на наступні 10 років, де було б відображено, скільки вугілля видобуватимемо", - сказав він на нараді працівників вугільної галузі в Києві у вівторок.

За словами президента, нині Україна видобуває більше вугілля, ніж може продати, але це не повинно бути проблемою шахтарів. "Завдання профільного міністра - визначити, яким має бути енергобаланс, яка частка має належати тепловій генерації", - зазначив Зеленський.

Він також підтримав ідею представників галузі про створення Державного комітету з вугільної промисловості.

"Ми це обов'язково зробимо", - сказав Зеленський.

Крім того, президент вважає за необхідне створити координаційний центр трансформації вугільної галузі на чолі з віце-прем'єром - міністром розвитку громад і територій Денисом Шмигалем за обов'язкової участі в ньому представників вугільних підприємств, місцевої влади, зокрема голів облдержадміністрацій.

"Проблеми подальшого розвитку галузі мають вирішуватися систематично й системно", - констатував глава держави.

Крім цього, він повідомив, що Міністерству розвитку громад і територій необхідно розробити програму справедливої трансформації вугільних територій, яка міститиме, зокрема, програму доступу до освіти дітей працівників вугільної галузі та підтримку літніх людей.

За його словами, згідно з цією програмою, жодна шахта не може бути закрита доти, доки її працівники не будуть забезпечені іншою роботою з гідною оплатою.

"Трансформація вугільної галузі має бути справедливою. Це тривалий процес, протягом якого поступово створюватимуться соціально-економічні можливості для розвитку вугільних територій", - наголосив Зеленський.

Звертаючись до міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля, він акцентував увагу на важливості комплексного вирішення питань працівників галузі.

"Коли ви говорите з шахтарями про майбутнє, потрібно спочатку вирішити їхнє минуле. І коли ви вирішите їхні проблеми, вони тільки тоді почнуть вам довіряти. Тільки так", - констатував Зеленський.

Водночас голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус, коментуючи заяву Зеленського про забезпечення вугільників гарантованим ринком збуту, наголосив на необхідності державного ціноутворення в цій сфері.

"Якщо це гарантований ринок, то це вже не ринок, а державне регулювання. Держава може ввести регулювання, визначати за якою ціною купувати, за якою продавати. Тоді це буде гарантовано", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах "Форуму реформ: на шляху до Вільнюса" у вівторок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА