13:10 28.02.2020

НАТО не варто втручатися в ситуацію в Ідлібі - глава МЗС Люксембургу

2 хв читати
НАТО не варто втручатися в ситуацію в Ідлібі - глава МЗС Люксембургу

Глава МЗС Люксембурга Жан Ассельборн вважає, що НАТО не варто втручатися в ситуацію в сирійському Ідлібі і що країни-члени НАТО на засіданні в п'ятницю не ухвалять рішення про задіяння статті 5-ї Вашингтонського договору (про колективну безпеку).

"Я вважаю, що єдине, що наразі можливо щодо НАТО - сказати: не НАТО вирішувати цю проблему", - сказав Ассельборн у п'ятницю на прес-конференції в Москві після переговорів із російським колегою Сергієм Лавровим, коментуючи останнє загострення ситуації в ідлібській зоні деескалації.

"Наразі Туреччина має повне право попросити допомогу на підставі 4-ї статті (Вашингтонського договору - ІФ), але не в контексті 5-ї статті, тому що це означало б, що війська НАТО втручатимуться в Сирії і боротимуться з сирійським урядом і, ви розумієте, які будуть наслідки. Ми перебуваємо не в цій логіці, я гадаю. Сподіваюся, що ми таке рішення не ухвалимо", - наголосив люксембурзький міністр.

"І ми сподіваємося, що діалог між президентом Путіним і президентом Ердоганом призведе до рішення, і я переконаний, що Росія зробить все можливе, щоб цю військову операцію було зупинено", - зазначив Ассельборн.

Він також нагадав, що "Туреччина не просила дозволу в НАТО на цю військову операцію в Сирії".

Напередодні вночі, за повідомленнями турецької влади, унаслідок обстрілу з боку сирійських урядових сил в Ідлібі загинуло понад 30 турецьких військовослужбовців. Анкара завдала ударів у відповідь із землі та повітря по позиціях сирійських сил.

Анкара також запросила скликання в п'ятницю Північноатлантичної ради на підставі 4-ї статті Вашингтонського договору, яка передбачає, що кожна країна-член альянсу має право на проведення наради із блоку в разі якщо визнає, що її безпека, територіальна цілісність або політична незалежність перебувають під загрозою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА