19:50 05.03.2020

ВР висловила недовіру Рябошапці і відправила його у відставку з посади генпрокурора

2 хв читати
ВР висловила недовіру Рябошапці і відправила його у відставку з посади генпрокурора

Верховна Рада на позачерговому засіданні 5 березня ухвалила постанову про висловлення недовіри генеральному прокурору України Руслану Рябошапці.

За постанову проголосували 263 народні депутати.

На підтримку постанови проголосували 179 народних депутатів фракції "Слуга народу", 36 - фракції "Опозиційна платформа - За життя", 16 - групи "Довіра", 15 - групи "За майбутнє" і 17 позафракційних парламентарів. Фракції партій "Європейська солідарність", "Батьківщина" та "Голос" не дали жодного голосу "за".

Нині посаду першого заступника генпрокурора обіймає Віталій Касько. Ймовірно, він виконуватиме обов'язки генпрокурора.

Згідно зі ст. 131-1 Конституції України, генерального прокурора України призначає на посаду і звільняє з посади глава держави з відома Верховної Ради. Термін його повноважень становить шість років, причому та сама особа не може обіймати посаду генпрокурора два терміни поспіль.

Водночас, згідно з п. 25 ст. 85 Конституції, до повноважень українського парламенту входить надання згоди на призначення на посаду та звільнення з посади президентом генпрокурора; а також висловлення недовіри генпрокурору, що спричиняє його відставку з посади.

Згідно зі ст. 51 закону "Про прокуратуру", генпрокурор звільняється з посади також у разі неможливості виконувати повноваження за станом здоров'я; порушення вимог щодо несумісності; набуття чинності обвинувальним вироком щодо нього; припинення його громадянства; подання заяви про звільнення з посади за власним бажанням, з інших підстав.

Генеральний прокурор також входить за посадою до складу Вищої ради юстиції, а згідно зі ст. 107 Конституції є за посадою також і членом Ради національної безпеки і оборони України.

Руслана Рябошапку було призначено на посаду генерального прокурора України рішенням Верховної Ради від 29 серпня 2019 року. До цього обіймав посаду заступника глави Офісу президента України Володимира Зеленського - з травня до серпня 2019 року.

З березня 2016 року до червня 2017 року був членом Національного агентства з питань запобігання корупції.

З 2014 до 2019 року - заступник міністра юстиції України. Також працював у неурядовій правозахисній організації "Transparency International Україна", в якій очолював департамент аналізу антикорупційної політики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА