10:54 12.03.2020

Ініціатива влади Новгорода-Сіверського щодо портретів Леніна та Сталіна в центрі міста відповідає духу креативної декомунізації - Дробович

3 хв читати

Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович вважає, якщо приховати за гратами мозаїчні зображення Володимира Леніна та Йосипа Сталіна, розміщені на водонапірній вежі у центрі м. Новгорода-Сіверського Чернігівської області й підписати "Кати українського народу", як це запропонувала міська влада як альтернативу демонтажу, це буде хорошим і резонансним прикладом.

"Це оригінальний хід. Це буде справді перевизначення. В рамках руху креативної декомунізації це точно відповідатиме її духу. І я хочу сказати, що це буде дуже хороший резонансний приклад для всієї країни", - сказав Дробович в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи відповідну ініціативу влади Новгорода-Сіверського.

Водночас, він наголосив, що все одно це має бути належним чином оформлено відповідно до закону. Тобто потрібно, щоб ці портрети були визнані творами мистецтва або передані на баланс якомусь місцевому музею.

"Тоді ідея з цими гратами - це буде і законно, і працюватиме на знезараження цієї спадщини. Ідеально, щоб знизу там стояв інформаційний стенд різними мовами, який би розповідав, чому ці люди "за гратами". Сам факт мислення місцевої влади в такому дусі можна тільки вітати. Хтось критикуватиме, але це і є робота зі спадщиною та пам'яттю", - додав Дробович.

Свого часу колишній голова Інституту нацпам'яті Володимир В'ятрович виступав проти такої ініціативи влади. "Це суперечить закону. Тому - демонтувати", - коментував він.

Як повідомлялося, мозаїчні портрети Леніна та Сталіна були розміщені в 1930-х роках у центрі м. Новгорода-Сіверського на водонапірній вежі 1901 року спорудження поряд із базарною площею. УІНП констатує, що ці мозаїчні зображення є символікою комуністичного тоталітарного режиму і підлягають обов'язковому демонтажу, про що місцевій владі повідомлено ще в 2017 році. Інститут також звернувся до Генпрокуратури і Нацполіції з проханням розслідувати наявність портретів у місті.

Пізніше у вересні 2018 року прокуратура Чернігівської області відкрила справу за фактом пропаганди символіки тоталітарного режиму в Новгороді-Сіверському. Прокуратура також надіслала листа до міськради з пропозицією демонтувати ці портрети.

У свою чергу Новгород-Сіверська міськрада вважає, що мозаїчні портрети Леніна та Сталіна не підпадають під декомунізацію, оскільки вони не є ані пам'ятниками, ані пам'ятними знаками, і правовий механізм їх демонтажу, зокрема органами місцевого самоврядування, не передбачений жодним нормативно-правовим актом. Пізніше Новгород-Сіверська міськрада своїм рішенням відмовилася демонтувати зображення. У свою чергу місцевий голова Олег Бондаренко заявив, що місто планує повісити на портрети грати, а також встановити табличку з написом "Кати українського народу".

У прокуратурі області зазначили, що нині під час розслідування кримінального провадження вирішується питання щодо призначення мистецтвознавчої експертизи з метою встановлення, чи є зазначені мозаїчні зображення пам'ятниками або пам'ятними знаками, які підлягають демонтажу.


Повний текст інтерв'ю з Дробовичем буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА