11:00 12.03.2020

Дробович: Порожні постаменти після декомунізації - це символ неспроможності місцевої влади, громадян та держави

2 хв читати

Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович вважає, що якщо на місці демонтованих у рамках виконання закону про декомунізацію пам'ятників нічого не встановлювати, порожні постаменти залишатимуться щоденним свідченням неспроможності місцевої влади, громадян та держави.

"Давайте так, чесна історія: або ми стаємо заможною державою, яка виконує свої функції, або ми просто перестаємо бути державою. І той запит громадян, про який ви говорите, це про це. Ми живемо у світі глобальної конкуренції. Напад Росії на нас - це що? Це виклик існуванню нашої країни, який говорить: або ти будеш сильним і залишишся, або ти будеш слабким і програєш. Порожні тумби, які залишаються після декомунізації, - це те саме. Ми маємо стати сильними", - сказав Дробович в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи ситуацію, що після демонтажу пам'ятників у рамках декомунізації у багатьох містах довгий час стоять порожні постаменти.

На його думку, місцеві органи влади, місцеві активісти, бізнесмени, центральні органи влади мають думати, що з цим робити, оголошувати конкурси, перевизначати і заповнювати місця.

"Пусте місце - справді виразний приклад того, що є можливість знищити, але немає можливості створити, а це дуже небезпечна історія. Це одне з першочергових завдань, оскільки це видимий символ здатності творити речі. Це дуже чітко видно в регіонах, де десятиліттями нічого не створювалося, а все що оточує людину - це тільки радянське. І порожнє місце на місці пам'ятника - найкраще свідчення того, що Україна не побудувала, але зруйнувала. Це неприємно, але це правда", - додав голова Інституту нацпам'яті.

Він наголосив, що такі порожні місця обов'язково треба чимось заповнювати, "або ці порожні постаменти залишатимуться щоденним свідченням неспроможності місцевої влади, громадян, держави". "Якщо ми з цим миримося тривалий час, то це матиме негативні наслідки", - констатував Дробович.

Повний текст інтерв'ю з Дробовичем буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА