15:19 13.03.2020

Кернес вважає, що об'єктивних підстав для карантину в Харкові немає, але постанова Кабміну "не залишила вибору"

3 хв читати
Кернес вважає, що об'єктивних підстав для карантину в Харкові немає, але постанова Кабміну "не залишила вибору"

Міський голова Харкова Геннадій Кернес заявляє, що рішення про закриття дитячих садків і шкіл на карантин було вимушеним.

"У четвер ми уважно вивчили постанову Кабінету Міністрів про карантин. На жаль, з точки зору українського законодавства воно не залишило нам люфта для ухвалення рішення в інтересах харків'ян, не залишило нам ані найменшої можливості не зачиняти школи та дитячі садки. Я як міський голова проти таких заходів. Це зроблено центральною владою без жодних консультацій з органами місцевого самоврядування", - написав Кернес у п'ятницю на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що, на думку фахівців, ризик заразитися Cоvid-19 у дитячих колективах незначний. Крім того, за останні 20 днів відвідуваність шкіл зросла, а захворюваність на ГРВІ серед дітей знизилася вдвічі.

"Статистика стверджує, що цього сезону від грипу і його ускладнень у лікарнях міста не померла жодна людина, а здоровий глузд ставить питання - чи правильно в цій ситуації ускладнювати життя сотням тисяч батьків харківських дітей, які в умовах карантину або мають йти у відпустку за власний рахунок, або брати дітвору за собою на роботу?", - написав Кернес.

Він вважає, що рішення, зачиняти або ні на карантин школи і дитсадки, слід було залишити на розсуд місцевої влади.

"Здоровий глузд говорить про те, що Кабінет Міністрів, який ухвалив рішення про загальнонаціональний карантин, питання закриття шкіл і садків мав передати на розгляд місцевої влади, яка краще знайома з епідобстановкою, ніж столиця... Відправляти на карантин 200 тис. дітей із садків і шкіл у місті, де немає жодної навіть підозри на коронавірус, здоровий глузд підказує неправильним... Ситуація з карантином свідчить ще і про те, що Україні просто потрібна справжня, а не фейкова децентралізація, і я вважаю, що це питання перед Верховною Радою має поставити Асоціація міст України", - написав Кернес.

Він звернувся до керівників підприємств і організацій усіх форм власності розглянути можливість тарифних відпусток для співробітників, яким ні з ким залишити дітей на час карантину.

Водночас Кернес ще раз запевнив, що лікувальні заклади міста повністю підготовлені до можливого прийому жителів з підозрою на коронавірус, та закликав харків'ян не панікувати.

"Зберігайте спокій, не панікуйте, не змітайте про запас товари з полиць магазинів - забезпеченню Харкова продуктами та іншими товарами нічого не загрожує. Я гарантую стабільність у Харкові, чітку роботу всіх комунальних служб, медичних закладів, транспорту. Лише загальний спокій дасть нам можливість безболісно пережити оголошений урядом карантин", - написав Кернес.

Як повідомлялося, 11 березня було ухвалено постанову Кабінету Міністрів "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу Covid-19", що передбачала, зокрема, запровадження карантину в усіх навчальних закладах незалежно від форми власності.

Пізніше міський голова Харкова Геннадій Кернес на своїй сторінці у Facebook повідомив, що в школах і дитячих садках міста карантин не запроваджуватимуть.

12 березня прокуратура Харківської області розпочала кримінальне провадження за фактом порушення правил боротьби з епідеміями (ч. 1 ст. 325 ККУ) стосовно посадових осіб Харківської міськради.

Того самого дня в прес-службі Харківської міськради повідомили, що карантин у міських шкільних і дошкільних закладах буде запроваджений з 13 березня і триватиме до 3 квітня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА