20:01 13.03.2020

Декілька депутатів "Слуги народу" вимагають не допустити запуску Консультативної ради за участю представників України та ОРДЛО

3 хв читати

У соцмережі Facebook розміщено текст звернення групи народних депутатів фракції "Слуга народу" у зв'язку з рішенням Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі про заснування Консультативної ради.

"Тривогу викликає той факт, що до Консультативної ради, яку створюють, увійдуть на рівних правах представники України та окремих районів Донецької та Луганської областей України, як сторони консультацій", - зазначено у заяві.

Депутати нагадали, що відповідно до положень закону України "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" № 2268 від 2018 року Російська Федерація здійснює тимчасову окупацію територій у Донецькій та Луганській областях, а отже, переговори з так званими ЛНР, ДНР і ОРДЛО не можуть провадитися в жодній формі.

"Всі переговори щодо забезпечення прав та інтересів громадян України, а також про припинення збройної агресії мають провадитися виключно з Російською Федерацією та її представниками. Легітимність представників так званих ОРДЛО може бути визнана лише в тому випадку, якщо вони призначені законними представниками України або законними органами влади нашої держави", - наголошується в заяві.

Депутати висловили впевненість, що реалізація на практиці положення про Консультативну раду стане основою для того, щоб поставити під сумнів законодавчо закріплену позицію України щодо відповідальності Росії за окупацію Криму та збройну агресію на території Донецької та Луганської областей. Це, у свою чергу, стане загрозою для продовження санкцій, і при цьому жодним чином не вирішить ситуацію із безпекою на Донбасі.

"У зв'язку з цим ми звертаємося до президента України Володимира Зеленського щодо необхідності, в умовах суперечливої громадської реакції на останні Мінські ініціативи, надання доручення представникам України в Тристоронній контактній групі та усім переговірникам України повернутися в рамки законодавства України та не допустити реалізації оприлюднених рішень щодо створення Консультативної групи у спосіб і формах, які не знаходять підтримки народу України, протирічать чинному законодавству держави та національним інтересам", - роблять висновок депутати.

Заяву розмістили на своїх сторінках у Facebook заступник голови парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, заступник керівника фракції "Слуга народу" Олена Шуляк, голова комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, голова комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Красносільська, голова Постійної делегації в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв, члени комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування та містобудування Віталій Безгін і Дмитро Гурін, голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, член комітету з питань цифрової трансформації Вікторія Подгорна і заступник голови комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Пізніше Гурін оприлюднив посилання на розширений список депутатів, які підписали звернення. Станом на 19:15 13 березня у ньому перебувають 28 осіб, збір підписів триває.

Як повідомлялося, за інформацією ZN.UA, у протоколі засідання ТКГ 11 березня зазначається, що рішення ТКГ про заснування Консультативної ради буде підписано 25 березня 2020 року після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччині.

За інформацією видання, до складу ради повинні будуть входити з правом вирішального голосу по 10 представників від України, 10 - від ОРДЛО, а також по одному представнику з правом дорадчого голосу від ОБСЄ, РФ, Німеччині та Франції за їхньої згоди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА