12:47 16.03.2020

У зв'язку із шостою річницею незаконної анексії Криму Росією високий представник ЄС Боррель виступив із заявою

4 хв читати
У зв'язку із шостою річницею незаконної анексії Криму Росією високий представник ЄС Боррель виступив із заявою

 Високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у зв'язку з шостою річницею незаконної анексії Криму Російською Федерацією виступив із заявою.

Декларацію високого представника поширено в понеділок у Брюсселі.

"Через шість років після незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією Європейський Союз залишається твердим у своїй прихильності суверенітету і територіальній цілісності України. Європейський союз знову заявляє, що він не визнає і продовжує засуджувати це порушення міжнародного права. Це залишається прямим викликом міжнародній безпеці із серйозними наслідками для міжнародного правопорядку, який захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав", - йдеться в заяві.

Боррель констатував, що Європейський Союз, як і раніше, прихильний до повної реалізації своєї політики невизнання, зокрема за допомогою обмежувальних заходів.

"Європейський Союз знову закликає держави-члени ООН розглянути аналогічні заходи щодо невизнання відповідно до резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН", - закликав високий представник.

Крім того, Боррель констатував, що Європейський Союз не визнає і не визнає проведення Російською Федерацією виборів на Кримському півострові.

"Мілітаризація півострова, яка посилюється, продовжує негативно впливати на ситуацію з безпекою в Чорноморському регіоні. В порушення норм міжнародного гуманітарного права російське громадянство та заклик до збройних сил Російської Федерації були нав'язані жителям Криму", - додав високий представник.

Він також переконаний, що невиправдане застосування сили Росією проти України від 25 листопада 2018 року є "нагадуванням про негативні наслідки незаконної анексії для регіональної стабільності".

"Повернення незаконно захоплених українських військовослужбовців і суден, як це було наказано Міжнародним трибуналом із морського права і як до цього закликав ЄС, назріло давно, коли в кінцевому підсумку це сталося в другій половині 2019 року", - нагадав Боррель.

Високий представник наголосив, що Європейський Союз засуджує будівництво Керченського мосту без згоди України, як і нещодавнє відкриття залізничної ділянки.

"Це ще один крок до примусової інтеграції незаконно анексованого півострова з Росією та подальше порушення суверенітету і територіальної цілісності України", - упевнений він.

Боррель ще раз нагадав, що ЄС очікує від Росії забезпечення безперешкодного і вільного проходу всіх суден через Керченську протоку в Азовське море і з нього відповідно до міжнародного права.

"Незаконні обмеження на такий прохід все ще тривають і мають негативні економічні наслідки для портів України в Азовському морі та в усьому регіоні", - констатував високий представник.

Боррель також звернувся до питання ситуації з правами людини на півострові, яка після незаконної анексії "значно погіршилася".

"Жителі півострова стикаються з систематичними обмеженнями основних свобод, таких як свобода вираження думок, віросповідання або переконань і асоціацій, а також право на мирні зібрання. Відповідно до резолюції 74/168 Генеральної Асамблеї ООН від 18 грудня 2019 року, вкрай важливо, щоб регіональні та міжнародні правозахисні механізми, а також неурядові правозахисні організації мали безперешкодний доступ до Криму та Севастополя", - зазначив він.

Високий представник також говорить і про "серйозне порушення прав кримських татар унаслідок закриття кримськотатарських ЗМІ та заборони на діяльність Меджлісу".

"ЄС очікує від Росії скасування цих рішень і припинення тиску на кримськотатарську спільноту. Кримським татарам, українцям і всім етнічним та релігійним громадам на півострові має бути забезпечена можливість підтримувати і розвивати свої традиції в галузі культури, освіти, самобутності та культурної спадщини, яким наразі загрожує незаконна анексія", - додав Боррель.

В ЄС також вважають, що Російська Федерація "має припинити змінювати демографічну структуру населення шляхом переселення свого власного цивільного населення на півострів, має вжити заходів щодо поліпшення екологічної ситуації, яка значно погіршилася після незаконної анексії".

"ЄС повторює свій заклик до негайного звільнення Еміра-Усеїна Куку та п'яти обвинувачених, Олега Приходька та всіх інших, яких затримали на Кримському півострові та засудили в порушення міжнародного права", - заявив Боррель.

Від імені ЄС він також закликав до повного дотримання міжнародних стандартів в галузі прав людини на півострові.

"Журналісти, правозахисники та адвокати повинні мати можливість працювати незалежно, без надмірного втручання та залякування. Всі справи, які перебувають на розгляді, про порушення та порушення прав людини, такі як насильницькі зникнення, тортури і вбивства, насильство, переслідування за політичними мотивами, дискримінація та переслідування, повинні бути ретельно розслідувані", - переконаний Боррель.

Крім того, високий представник зазначив, що "повний, вільний і необмежений доступ міжнародних правозахисників до всієї території України, включно з Кримом і Севастополем, як і раніше, має першорядне значення".

"ЄС нагадує про Резолюцію ГА ООН 74/168 від 19 грудня 2019 року та закликає до її повного виконання, зокрема зобов'язання Російської Федерації із застосованого міжнародного гуманітарного права", - підсумував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА