18:31 17.03.2020

Разумков підписав законопроекти щодо боротьби з поширенням коронавірусної інфекції

4 хв читати
Разумков підписав законопроекти щодо боротьби з поширенням коронавірусної інфекції

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав законопроекти щодо боротьби з поширенням гострого респіраторного захворювання Covid-19, викликаного коронавірусом SARS-CoV-2, на території України, і передав їх на підпис президенту Володимиру Зеленському.

Як повідомляється на сайті українського парламенту, йдеться про законопроекти, ухвалені на позачерговому засіданні ВР у вівторок.

Законопроект №3219 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби" передбачає швидке проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для боротьби з Covid-19, за спрощеною процедурою - без застосування електронних торгів. При цьому всі звіти про такі закупівлі фіксуються в електронній системі ProZorrо.

Згідно із законопроектом, лікарські засоби, призначені для боротьби з Covid-19, ввозять на територію України без мита і ПДВ, що знижує ціни на закупівлі.

Законопроект передбачає надбавку медикам, які безпосередньо зайняті на роботах із ліквідації захворювання, в розмірі до 200% заробітної плати.

Законопроект дає можливість співробітникам підприємств та організацій за рішенням роботодавця працювати з дому або отримати неоплачувану відпустку протягом усього карантину.

На період карантину і протягом 30 днів після його скасування забороняється скасовувати довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб. Під час карантину також заборонено заморожувати для них державну допомогу.

Штрафи і пеня за несплату житлово-комунальних послуг на період карантину не нараховуються, заборонено зупиняти надання житлово-комунальних послуг у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі. Крім того, заборонено примусове виселення громадян за несплату житлово-комунальних послуг.

Законопроект констатує, що карантин належить до форс-мажорних обставин, тому особа звільняється від відповідальності за невиконання цивільних договорів унаслідок введення карантину.

Депутати також запровадили адміністративну відповідальність за порушення правил карантину - штраф розміром від 17 тис. грн до 34 тис. грн для громадян та від 34 тис. грн до 170 тис. грн для службових осіб.

Посилюється кримінальна відповідальність за порушення санітарних правил і норм із запобігання інфекційним захворюванням: штраф зростає із 1700 грн до 17-51 тис. грн, також можливий арешт терміном до шести місяців, обмеження або позбавлення волі терміном до трьох років, а якщо такі дії спричинили загибель людей - позбавлення волі на п’ять-вісім років.

Законопроект також подовжує до 1 червня поточного року термін надання електронних декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (раніше було до 1 квітня).

Як повідомлялося, ВР також внесла зміни до Податкового кодексу та інших законів України щодо підтримки платників податків на період заходів із запобігання виникненню і поширенню Covid-19. Відповідний законопроект №3220 передбачає виплату допомоги з тимчасової непрацездатності у розмірі 50% середньої зарплати під час протидії Covid-19 за період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я і на самоізоляції під контролем.

Згідно із законопроектом із 1 березня до 30 квітня 2020 року громадяни звільняються від відповідальності за договорами про споживчий кредит. У цей же період не застосовуються штрафні санкції за порушення податкового законодавства, несплату або несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ), неподання (несвоєчасне подання) звітності про сплату ЄСВ.

Також запроваджується мораторій на проведення податкових перевірок із 18 березня до 31 травня 2020 року, пролонгується до 1 липня термін подання річної декларації про майновий стан і доходи, не нараховується і не стягується з 1 березня до 30 квітня 2020 року плата за землю, податок на нерухомість.

З 1 березня до 30 квітня фізичні особи-підприємці (ФОП) звільняються від сплати ЄСВ. Водночас цей період зараховується в страховий стаж для виплати пенсії, іншої державної допомоги, соціального страхування.

Термін обов'язкового введення реєстраторів розрахункових операцій для ФОП подовжується з 1 жовтня 2020 року до 1 січня 2021 року, а для окремих видів діяльності - до 1 квітня 2021 року.

Згідно із законопроектом №2538 "Про підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я" передбачено діяльність нової незалежної державної юридичної особи, яку створює Мінохорони здоров'я для закупівель ліків за кошти державного бюджету. Така закупівельна організація може безпосередньо закуповувати ліки у вітчизняних та іноземних постачальників, усуне посередників і накручування цін.

Удосконалюється порядок реєстрації лікарських засобів в Україні - запроваджується спрощена процедура реєстрації ліків, зареєстрованих в одній із країн ЄС.

Інноваційні лікарські засоби, аналогів яких немає на ринку, закуповуватимуть через новий механізм договорів про доступ до лікарських засобів, який використовують у країнах-членах ЄС, США, інших розвинених країнах.

Законопроект №2539 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров'я за кошти державного бюджету" визначає, що до 31 грудня 2022 року звільняються від сплати ПДВ лікарські засоби, які закуповує закупівельна організація. Якщо такі лікарські засоби було використано не за цільовим призначенням, то посадових осіб буде притягнуто до відповідальності, а ПДВ має бути сплачений в повному обсязі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА