11:04 25.03.2020

У ЄС знову заявили про важливість безперешкодного доступу СММ до неконтрольованих урядом районів Донецької та Луганської областей

2 хв читати
У ЄС знову заявили про важливість безперешкодного доступу СММ до неконтрольованих урядом районів Донецької та Луганської областей

У Європейському Союзі знову заявляють про важливість безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ до неконтрольованих українською владою районів Донецької та Луганської областей.

Відповідну заяву прес-секретаря високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля поширено в середу в Брюсселі.

У ЄС нагадали, що з 21 березня члени збройних формувань відмовляють у доступі СММ ОБСЄ до районів, які не контролює Україна. Крім того, стикаються з труднощами в доступі організації ООН, неурядові організації та Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ).

"Украй важливо, щоб Росія і підтримувані нею збройні формування надали СММ ОБСЄ, організаціям ООН, неурядовим організаціям і МКЧХ свободу пересування на лінії зіткнення", - заявили в ЄС.

Крім того, в Брюсселі зазначили, що, відповідно до свого мандата, СММ повинна мати безпечний, надійний і безперешкодний доступ на всій території України, включно з районами Донецької та Луганської областей, що тимчасово не перебувають під контролем уряду. "Її безперешкодний доступ до та з неконтрольованих державою районів має важливе значення для надання надійної інформації про події на місцях, як це передбачено в Мінських угодах, і для забезпечення виконання її мандата на всій території країни", - наголошується в заяві.

У ЄС також констатували, що СММ "адаптувала свою роботу з моніторингу у відповідь на глобальний спалах Covid-19, щоб гарантувати всім постійну безпеку". "За нинішніх умов ще важливіше, щоб і далі доставляли гуманітарну допомогу людям у цих районах. Агентства ООН, неурядові організації та Міжнародний комітет Червоного Хреста повинні мати безперешкодний доступ до тих, хто потребує допомоги, на всьому Донбасі", - йдеться в заяві.

Крім того, в ЄС зазначили, що останнім часом у Тристоронній контактній групі "відбулася низка важливих подій, як-от дискусії щодо обміну затриманими і визначення нових пунктів для розведення. "Росія не повинна наражати на небезпеку цей конструктивний дух, створюючи нові обмеження", - наголошується в тексті.

Брюссель ще раз запевнив у тому, що, "як і раніше, твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, виконання Мінських угод і роботу в "Нормандському форматі" і Тристоронній контактній групі для досягнення сталого і мирного політичного врегулювання конфлікту".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА