16:05 27.03.2020

КС визнав неконституційною передачу Кабміну повноважень встановлювати матеріальне забезпечення прокурорів

2 хв читати
КС визнав неконституційною передачу Кабміну повноважень встановлювати матеріальне забезпечення прокурорів

Конституційний Суд України (КС) визнав неконституційним положення Бюджетного кодексу, згідно з якими Верховна Рада надала право Кабінету Міністрів вирішувати питання заробітної плати прокурорів, повідомляє КС.

Як повідомляє відділ комунікацій КС і правового моніторингу, 26 березня суд ухвалив рішення за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України окремого положення пункту 26 розділу VI Прикінцевих положень Бюджетного кодексу.

Автори подання зазначали, що, доповнивши розділ прикінцевих положень Бюджетного кодексу пунктом 26, Верховна Рада надала Кабінету Міністрів право самостійно, своїми нормативно-правовими актами, вирішувати питання заробітної плати прокурорів. На думку депутатів, матеріальне, соціальне та пенсійне забезпечення прокурорів має регулюватися виключно законом, а не актами Кабміну.

"Заслухавши суддю-доповідача Ірину Завгородню та дослідивши матеріали справи, Конституційний Суд України ухвалив рішення, яким визнав неконституційним окреме положення пункту 26 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України в частині, яка передбачає, що норми і положення статті 81 закону України "Про прокуратуру "від 14 жовтня 2014 року... зі змінами застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування", - йдеться в рішенні КС.

Визнане неконституційним положення втрачає чинність з дня ухвалення рішення КС.

Конституційний Суд виходив із того, що норми Основного закону України, якими передбачено перелік питань, що регулюються виключно законами України, мають імперативний характер, тому всі рішення мають бути ухвалені у формі закону.

Рішення є обов'язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чутки про комунальний колапс у Києві – фейк, - Центр стратегічних комунікацій

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА