20:31 27.03.2020

Росія перетворила український Крим і Донбас на території гуманітарної катастрофи - заява МЗС України

2 хв читати
Росія перетворила український Крим і Донбас на території гуманітарної катастрофи - заява МЗС України

Прагнучи легітимувати свої міжнародні злочини, Росія перетворила український Крим і Донбас на території гуманітарної катастрофи, заявляють у Міністерстві закордонних справ України у зв'язку з шостою річницею ухвалення Генасамблеєю ООН резолюції "Територіальна цілісність України".

"Своїми агресивними діями проти територіальної цілісності і суверенітету України російський режим підриває основоположні принципи міжнародного права, на яких базуються сучасні міжнародні відносини, світова безпека і стабільність. Прагнучи легітимувати свої міжнародні злочини, Росія перетворила український Крим і Донбас на території гуманітарної катастрофи, залякуючи, переслідуючи і позбавляючи будь-яких прав тих, хто виступає проти російської агресії", - йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті МЗС України в п'ятницю.

У міністерстві зазначають, що, зупинивши подальше просування військової машини Росії ціною величезних людських і матеріальних втрат, Україна і сьогодні має повну підтримку з боку міжнародного співтовариства.

"Свідченням того стала ціла низка схвалених протягом цих років резолюцій Генеральної Асамблеї "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна" (71/205, 72/190, 73/263, 74/168) і "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Україна, а також частин Чорного й Азовського морів" (73/194, 74/17). Шляхи припинення неправомірних дій Москви в Криму і на Донбасі нині на щорічній основі розглядають держави-члени ООН на Генасамблеї у рамках пункту "Ситуація на тимчасово окупованих територіях України", - констатували в МЗС.

Українське зовнішньополітичне відомство також звернуло увагу на те, що Москва намагається використати поширення пандемії Covid-19 для скасування запроваджених стосовно неї санкцій, що вкотре показує справжню сутність її агресивної політики.

"Саме солідарність і відповідальна поведінка держав мають стати основою для об'єднання наших зусиль у протидії вірусу. Лише виконання вимог міжнародного права є запорукою недопущення поширення вірусу агресії і реваншизму, а, отже, може бути підставою для скасування санкцій", - переконані в МЗС України.

Українське міністерство також нагадало, що за резолюцію "Територіальна цілісність України" (68/262) проголосувала і її підтримала переважна більшість держав-членів ООН у відповідь на початок збройної агресії з боку постійного члена Ради безпеки ООН проти України - військову окупацію Росією українського Криму і спробу його анексії шляхом проведення незаконного фейкового референдуму.

Її схваленням Генасамблея ООН висловила рішучий протест зухвалому порушенню РФ норм міжнародного права і підтвердила суверенітет, політичну незалежність, єдність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

"Лише 11 країн на чолі з Росією виступили "проти" документа у 2014 році, проти заклику відмовитися від спроб змінити кордони України через погрозу силою або її застосування, або іншим незаконним шляхом", – нагадали в МЗС України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА