14:22 30.03.2020

Україна не може дозволити "заморозити" "нормандський процес" або Мінський процес

2 хв читати
Україна не може дозволити "заморозити" "нормандський процес" або Мінський процес

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголошує, що Україна не може дозволити "заморозити" "нормандський" або Мінський процес щодо врегулювання ситуації на Донбасі, і необхідно продовжувати пошук рішення.

"Ми не можемо дозволити заморозити "нормандський процес" або Мінський процес. Ми маємо шукати рішення. Не буде так, як, можливо, сподівається частина українського суспільства, що все просто пройде і все буде класно. Ми маємо шукати компроміси, якщо хочемо повернути окуповані території назад. Я хочу їх повернути. І я категорично не сприймаю позицію, що "давайте відріжемо і забудемо", - сказав Кулеба в інтерв'ю "Європейській правді".

Міністр зазначив, що наразі триває робота з орієнтацією на ті дати проведення нової зустрічі у "нормандські форматі", на які попередньо погоджувалися його учасники, - в квітні.

"Але все залежить від стабілізації ситуації з коронавірусом або здатності придумати формат віртуального саміту. Ну і, звісно, на саміт треба виходити з конкретними результатами. У Парижі було підписано конкретний документ, де намічена подальша логіка подій. І ми хочемо, щоб був обмін полоненими, припинення вогню, щоб відбувалися процеси, які дадуть змогу нам вийти на черговий саміт у "нормандському форматі", - зазначив він.

Кулеба заявив, що не може бути місцевих виборів на окупованих територіях Донбасу без вирішення питань безпеки. "У нас гинуть солдати, у нас поранені. Це - відсутність безпеки. Буде безпека, буде припинення вогню, тоді почнемо розраховувати, коли ми всі на практиці будемо готові для проведення виборів. Але якщо про це не говоритимемо, чи не будемо готуватися до моменту, що колись вони відбудуться, то просто втрачатимемо час", - вважає він.

Говорячи про озвучений президентом України Володимиром Зеленським термін в один рік для досягнення суттєвого прогресу з Донбасу і відповідних кроків із боку РФ, глава МЗС зазначив, що мета української влади полягає в тому, щоб "різними інструментами стимулювати рух у правильному напрямі". "Ніхто не буде через рік відмовлятися від окупованих територій. Це наша земля, наші люди і ми будемо за них боротися", - наголосив він.

Глава українського зовнішньополітичного відомства також виступає проти "заморожування" конфлікту на Донбасі за прикладом Придністров'я. "Ми завжди шукатимемо сценарій, шляхи, кроки для того, щоб український прапор повернувся до Сімферополя, Донецька та Луганська", - сказав Кулеба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА