19:16 30.03.2020

ВР прийняла за основу необхідний для угоди з МВФ закон про банки

2 хв читати
ВР прийняла за основу необхідний для угоди з МВФ закон про банки

Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності №2571-д.

Закон підтримали 267 народних депутатів за необхідних 226 голосів.

Як повідомлялося, ухвалення закону про ринок земель разом із законом про регулювання банківської діяльності (так званий антиколомойський законопроект №3260) дасть змогу Україні отримати нову трирічну програму розширеного фінансування EFF МВФ обсягом майже $8 млрд, а також пов'язану з нею макрофінансову допомогу від ЄС (EUR500 млн) і кредит Світового банку (до $1,0 млрд).

Профільний комітет ВР у понеділок рекомендував ухвалити законопроект №2571-д, який фактично є версією урядового законопроекту №3260.

Законопроект пропонує гарантувати невідворотність виведення банку з ринку - в разі визнання судом незаконності рішення НБУ про виведення банку з ринку процедура неплатоспроможності або ліквідації банку не зупиняється.

Документ також пропонує змінити процедуру оскарження рішень НБУ та інших держорганів в процесі виведення банків із ринку: суди мають розглядати законність рішення, однак не можуть піддавати сумніву розрахунки, оцінки та висновки, зроблені в рамках дискреційних повноважень регуляторів, а також їхні технічні судження.

Крім цього, проект закону пропонує встановити передумови та процедуру отримання екс-власниками банків компенсації, якщо суд визнає відповідне рішення незаконним, а також удосконалити процедуру ухвалення рішень НБУ: уточнити норми про "професійне судження" і процедурні права. Як пояснили в НБУ, законопроект у разі його ухвалення дасть змогу виявляти проблемність банків на більш ранніх стадіях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА