07:48 02.04.2020

Північноатлантична рада на рівні глав МЗС обговорить ситуацію з Covid-19

3 хв читати
Північноатлантична рада на рівні глав МЗС обговорить ситуацію з Covid-19

Нарада Північноатлантичної ради на рівні глав МЗС відбудеться в четвер уперше за сімдесятирічну історію НАТО в форматі відеоконференції через пандемію Covid-19, заявив напередодні генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг.

"Наша відповідь на Covid-19 очолить порядок денний. Ми розглянемо заходи, до яких НАТО і (держави - ІФ) союзники вдаються в умовах нинішньої кризи, для забезпечення виконання нашої основної місії - надійного і ефективного стримування і оборони", - сказав Столтенберг під час прес-конференції, що передавалася в середу з Брюсселя відеозв'язком.

Він зазначив, що альянс "робить свій внесок до цієї загальної боротьби з невидимим ворогом". Столтенберг повідомив про дії держав НАТО з надання допомоги своїм союзникам. Повітряним шляхом було доставлено значну кількість необхідного медичного обладнання та наметів для польових госпіталів.

Військовий вантажний літак з Туреччини доставив маски, захисне спорядження та інші предмети медичного призначення в Італію та Іспанію у відповідь на запити, що надійшли через координаційний центр НАТО з надання допомоги у разі лих, повідомив глава альянсу.

Крім того, лікарні з резервними потужностями в Німеччині взяли пацієнтів з Італії і Франції. На допомогу італійським колегам приїхали лікарі з Албанії та Польщі. США доставили медичне обладнання в Італію. Чехія подарувала двадцять тисяч захисних костюмів Італії та Іспанії, перерахував Столтенберг.

Глава НАТО вказав на те, що у всіх країнах організації союзні збройні сили також відіграють ключову роль у діях проти коронавірусу всередині країни. Вони надають підтримку громадським зусиллям. Зокрема польовим госпіталям, транспортуванням пацієнтів, дезінфекції громадських місць.

"Тому на нараді міністрів закордонних справ ми будемо шукати способи ще більше скоординувати нашу відповідь (на коронавірус - ІФ). Ми розглянемо, як ще більш ефективно використовувати військові можливості і структури НАТО для нарощування та прискорення нашої підтримки національних зусиль проти COVID-19", - заявив Столтенберг.

Він продовжив, що для виконання основного завдання НАТО гарантувати безпеку і оборону майже 1 млрд осіб необхідно не допустити, щоб криза в галузі охорони здоров'я перетворилася на кризу безпеки.

У зв'язку з цим глави МЗС обговорять у четвер роль НАТО в боротьбі з міжнародним тероризмом, зокрема місію альянсу з військової підготовки в Іраку, яку буде вирішено посилити заради підвищення кваліфікації іракських сил, оскільки вони продовжують перешкоджати поверненню ІДІЛ і інших терористичних груп.

Міністри, додав Столтенберг, розглянуть також, що НАТО може зробити ще для підтримки своїх партнерів у цьому регіоні.

До порядку наради включено Афганістан.

"У рамках мирних зусиль ми скорочуємо наш військову присутність", - нагадав генеральний секретар. Він повідомив, що до літа в країні планується залишити близько 12 тис. військовослужбовців. При цьому будь-яке рішення про подальше скорочення прийнято не було, і всі свої кроки НАТО обставлятиме умовами.

"Ситуація залишається складною. Тому зараз настав час для талібів та всіх політичних акторів зіграти свою роль. Всі сторони повинні взаємодіяти конструктивно, дотримуватися своїх зобов'язань і забезпечити початок міжафганських переговорів", - сказав Столтенберг.

Серед інших питань порядку він зазначив "зміцнення політичного виміру НАТО". З цього питання працює призначена ним експертна група.

Члени Північноатлантичної ради вітатимуть Республіку Північна Македонія, яка вперше візьме участь як тридцятий член організації в міністерській нараді.

Відповідаючи на питання, генеральний секретар НАТО підтвердив, що міністри закордонних справ країн альянсу мають намір схвалити новий пакет допомоги Україні і Грузії.

"Я очікую, що міністри схвалять новий пакет підтримки для Грузії та України, ми обговоримо наше партнерство, включно з навчаннями в Чорноморському регіоні, які представляють стратегічну важливість для НАТО", - повідомив Столтенберг.

Він уточнив, що пакет, який планується схвалити в четвер, буде додатковим до вже існуючих.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА