10:47 03.04.2020

МЗС України рішуче протистоятиме будь-яким спробам маніпулювати коронавірусом

2 хв читати
МЗС України рішуче протистоятиме будь-яким спробам маніпулювати коронавірусом

Міністерство закордонних справ України підтримуватиме всі міжнародні ініціативи, спрямовані на боротьбу з коронавірусом, але водночас рішуче протистоятиме будь-яким спробам маніпуляцій цією темою, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Я хочу запевнити, що Міністерство закордонних справ України й Україна в загалом, ми послідовно підтримуватимемо всі кроки і всі міжнародні ініціативи, спрямовані на боротьбу з коронавірусом, але ми так само рішуче протистоятимемо будь-яким спробам маніпулювати коронавірусом, використовувати його для просування вузьконаціональних інтересів, які не мають жодного стосунку до вірусу, до боротьби з ним, а просто люди намагаються вирішити свої питання й уникнути відповідальності за порушення ними норм міжнародного права", - сказав він на онлайн-брифінгу в п'ятницю.

У такий спосіб міністр прокоментував відхилення в Генеральній асамблеї ООН резолюції РФ, де йшлося про необхідність відмовитися від санкцій із гуманітарних міркувань для боротьби з коронавірусом.

Кулеба пояснив, що у четвер у Генасамблеї ООН було поширено два проекти резолюцій, пов'язаних із протидією коронавірусу на глобальному рівні, один з яких внесений РФ і містив параграф, в якому, за його словами, "було зафіксовано заклик або зобов'язання держав-членів ООН не застосовувати односторонні примусові заходи, вжиті без мандата Ради Безпеки ООН".

"З самого початку ми почали протидіяти цьому сценарію разом із нашими партнерами. Вчора обидві резолюції було поставлено на ухвалення в режимі процедури резолюції за замовчуванням. Процедура за замовчуванням передбачає, що якщо до певного часу ніхто не висловився проти, документ вважається схваленим. Наші колеги в Нью-Йорку провели низку переговорів, консультацій із партнерами. Президент України провів учора дві телефонні розмови, в яких ця тема також звучала. Це була розмова з президентом Європейської ради паном Мішелем і генеральним секретарем ООН паном Гутеррішем. І врешті ми ухвалили рішення стати першою державою-членом ООН і порушити процедуру замовчування", - пояснив глава МЗС.

Він зазначив, що Україна пішла на цей крок, оскільки йшлося про питання "принципової ваги". "І ми усвідомлюємо, що кінцевою метою цих спроб РФ є скасування санкцій, упроваджених проти Росії у відповідь на її агресію проти України", - наголосив Кулеба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА