18:05 03.04.2020

Депутати Європарламенту закликали керівництво ЄС не знімати санкцій із Росії через коронавірус

4 хв читати
Депутати Європарламенту закликали керівництво ЄС не знімати санкцій із Росії через коронавірус

Група впливових депутатів Європейського парламенту звернулася до керівництва Європейського Союзу із закликом підтримувати санкції, запроваджені для Росії через агресію проти України.

Заява, текст якої передано агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю в Брюсселі, скерована на ім'я президента Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн, президента Європейської Ради Шарля Мішеля і Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозера Борреля.

У заяві наголошується, що через пандемію Covid-19 прозвучали заклики пом'якшити наявний режим санкцій, щоб була можливість отримувати необхідні товари, зокрема медичне обладнання, для боротьби з коронавірусом. "Окрім того, були заклики до глобального припинення вогню, щоб стримати пандемію і надати медичні послуги на передовій. Ми, члени Європейського парламенту, повністю підтримуємо необхідність солідарності й мирного вирішення триваючих конфліктів. Однак у цьому листі ми хочемо звернути увагу на той факт, що не всі наявні санкції перешкоджають санкціонованим країнам купувати медичне обладнання та товари першої необхідності. Зокрема, ми прагнемо запобігти будь-якій можливості перегляду або скасування санкцій ЄС проти Російської Федерації з огляду на пандемію", - заявили підписанти.

Вони констатували, що російська влада, проводячи такі кампанії, як відправка погано застосовної гуманітарної допомоги до Італії, а також невірне тлумачення заяв офіційних осіб ООН, може спробувати вплинути на позицію керівництва ЄС і держав-членів щодо санкції.

"По-перше, ми хотіли б наголосити, що запроваджені ЄС санкції проти Росії не заважають їй належним чином захищати здоров'я своїх громадян і робити внесок у глобальну боротьбу з коронавірусом. Санкції ЄС не націлені на торгівлю медичними товарами або іншими товарами, необхідними для громадської охорони здоров'я. Навпаки, санкції передбачають ембарго на торгівлю зброєю, заборону на експорт товарів подвійного призначення у військових цілях, а також обмеження на доступ до деяких чутливих технологій, особливо в нафтовому секторі", - нагадали керівництву ЄС суть упроваджених санкцій.

Підписанти також нагадали, що "по-друге", Європейський парламент разом з іншими інституціями ЄС та державами-членами ЄС чітко і неодноразово заявляв, що санкції проти Росії можуть бути переглянуті лише в тому разі, якщо буде досягнуто суттєвого прогресу в реалізації Мінських угод. "Ґрунтуючись на останніх подіях у форматі "нормандської четвірки", Росія ще не зробила аналогічних конструктивних кроків, уже здійснених Україною, щоб зміцнити довіру і наблизитися до виконання Мінських угод. По-третє, Росії, як і раніше, важко довіряти. Було зареєстровано тривожні заяви російських лікарів, які звинувачують російський уряд у тому, що він приховує спалах коронавірусу в країні й, отже, не надає необхідної підтримки сектору охорони здоров'я для лікування пацієнтів, не кажучи вже про відсутність національних зусиль із вирівнювання кривої коронавірусу", - інформують депутати ЄП.

Вони також констатували, що і зовнішня дипломатична служба ЄС виявила "величезну російську кампанію з дезінформації, спрямовану на дискредитацію ЄС і поділ нашого Союзу зсередини, ставлячи під сумнів нашу солідарність і здатність спільно вирішувати цю кризу". "Така дезінформація і фальшиві новини не можуть бути проігноровані й залишені без відповіді з боку ЄС. Ми закликаємо вас забезпечити, щоб будь-які спроби Росії скасувати санкції ЄС були зустрінуті вимогою ознак доброї волі, що веде до повної реалізації Мінських угод", - йдеться в заяві.

У зв'язку з цим депутати ЄП вважають, що "для початку російська сторона має продемонструвати прихильність забезпеченню міцного припинення вогню на Донбасі й забезпечення доступу українських лікарів і представників ВООЗ на тимчасово окуповані території для протидії Covid-19". "Хоча це і не пов'язано з Мінськими угодами, але має вирішальне значення для відновлення взаємної довіри", - переконані вони.

Підписанти також пропонують, що такі аналогічні дії має бути застосовано в Придністров'ї, Південній Осетії та Абхазії, де молдавській і грузинській владі має бути дозволено надавати медичні послуги й засоби для стримування Covid-19.

Депутати також порушили тему проблеми українських громадян, яких "незаконно затримують через політичні мотиви на території Російської Федерації і на тимчасово окупованих Росією українських територіях, яка має вирішуватися шляхом гарантування безпеки, незастосування тортур і доступу до медичних послуг у місцях позбавлення волі", а "сторони конфлікту мають розпочати повний обмін полоненими". "Має бути чітко заявлено, що це не санкції ЄС ставлять під загрозу стримування пандемії в Росії, а дії самої Росії. Доки Росія спростовує і приховує дані про фактичне поширення Covid-19 в країні, спотворює глобальну трагедію заради її політичних вигод і продовжує агресивні дії проти сусідніх держав і їх населення, санкції ЄС є одними з єдино доступних заходів для того, щоб зберегти відповідальність Росії та утримати її від подальшого порушення міжнародного права і спроб підірвати наші європейські цінності й демократію. Ми сподіваємося, що ви підтримаєте нашу позицію і зробите все, що у ваших силах, щоб санкції ЄС щодо Росії діяли і були строго пов'язані з повним виконанням Мінських угод", - закликали керівництво ЄС депутати ЄП.

Заяву підписали 19 депутатів найбільших парламентських груп. Серед них - Пятрас Ауштрявічюс, Анна Фотига, Радослав Сікорський, Марек Белька, Віола фон Крамон, Сандра Калнієте, Андрус Ансип, Андрюс Кубілюс, Раса Юкневічене тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА