12:42 07.04.2020

Екс-посли США в Україні у зв'язку з пандемією Covid-19 запропонували скасувати міжнародні санкції проти РФ, якщо вона виведе війська з України

3 хв читати
Екс-посли США в Україні у зв'язку з пандемією Covid-19 запропонували скасувати міжнародні санкції проти РФ, якщо вона виведе війська з України

Криза, пов'язана з пандемією Covid-19, може надати несподівану можливість для того, щоб вирішити єдину гарячу війну в Європі, заявили екс-посли США в Україні Вільям Тейлор, Стівен Пайфер і Джон Гербст, запропонувавши, щоб США та їхні союзники запропонували скасувати міжнародні санкції проти Росії, якщо президент РФ Путін завершить військове вторгнення в Україну.

"Оскільки поширення коронавірусу і падіння цін на нафту дедалі більше позначається на Кремлі, США та їхні союзники мають запропонувати скасувати міжнародні санкції проти Росії, якщо Путін завершить свої військові вторгнення в Україну. Президент Трамп і Конгрес можуть просувати інтереси Америки та світу сміливим кроком, що сприятиме припиненню цієї війни. Адміністрація Трампа і Конгрес мають скористатися цією слушною нагодою", - написали дипломати у спільній статті, опублікованій на сайті National Public Radio в понеділок.

У матеріалі наголошується, що міжнародна спільнота виступила проти атак Москви економічними та іншими санкціями, які допомогли знизити економічне зростання Росії на 1% щорічно, починаючи з 2014 року. Ціни на сиру нафту, "основу російської економіки", нині сягнули 18-річного мінімуму, а на викопне паливо припадає понад 60% експорту Росії.

"Глобальна рецесія, що насувається, завдасть іще одного удару по російській економіці. Нині більше, ніж ніколи, Росія потребує припинення санкцій... Як показала двопартійна політика США, вихід Росії з високовартісної війни в Україні - це спосіб зняття санкцій. Угода про виведення (військ - ІФ) звільнила б ресурси і в Росії, і в Україні для боротьби з коронавірусом", - вважають дипломати.

Вони пояснили, що в той час, як роки дипломатії з метою завершити війну в Україні зайшли в глухий кут, нині сильний поштовх з боку США міг би допомогти вийти з цього глухого кута, а криза коронавірусу може дати Кремлю підставу для згоди.

"У тісній співпраці з лідерами Німеччини, Франції та України президент Трамп має запропонувати президенту Путіну припинити бойові дії, повернути Донбас і міжнародний кордон під суверенітет України та скасування санкцій, накладених на Росію за її вторгнення на Донбас. Якби Путін був готовий піти з Криму, інші санкції, впроваджені проти цієї незаконної анексії, також могли би бути скасовані. Але основні засоби покарання спрямовані проти агресії Москви на Донбасі, й Захід може скасувати їх, зберігаючи санкції проти Москви за її захоплення Криму", - вважають Тейлор, Пайфер і Гербст.

За їхніми словами, основи угоди - "якщо не порядок їх застосування" - було визначено в так званих Мінських угодах між Україною, Росією і ОБСЄ: припинення вогню, підтверджене ОБСЄ виведення очолюваних Росією сил, повернення кордону під український контроль, місцеві вибори та деякі заходи децентралізованого ухвалення рішень для всіх адміністративних регіонів України.

Для гарантування безпеки під час цього процесу дипломати пропонують спільне патрулювання української та місцевої поліції, що працює на окупованій території Донбасу, та патрулювання міжнародного українсько-російського кордону миротворцями, а не російськими військовими.

"Президент Трамп, за підтримки президента України Володимира Зеленського, має зуміти переконати Конгрес скасувати санкції за Донбас, чітко розуміючи, що вони будуть упроваджені заново, якщо Путін не дотримається свого слова щодо угод", - говорять посли.

Ці самі умови мали б підтримати консенсус між Сполученими Штатами, їхніми європейськими партнерами та союзниками з НАТО. За двопартійної та трансатлантичної підтримки президент Трамп зміг би безпосередньо взаємодіяти з президентом Путіним, вважають посли.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА