14:35 08.04.2020

Законопроект про Конституційний Суд не враховує позиції самого суду і передбачає обмеження конституційних прав - КС

3 хв читати
Законопроект про Конституційний Суд не враховує позиції самого суду і передбачає обмеження конституційних прав - КС

Конституційний Суд України (КС) застерігає від необґрунтованих законодавчих змін, які можуть погіршити права людини в Україні, та наголошує, що законопроект про внесення змін до закону України "Про Конституційний Суд України" не враховує позиції самого суду та містить норми обмеження конституційних прав.

"У Конституційному суді України вивчають текст зареєстрованого у Верховній Раді України законопроекту №3300 про внесення змін до закону України "Про Конституційний Суд України" в частині посилення незалежності та поліпшення ефективності функціонування органу конституційної юрисдикції. Попередній аналіз засвідчив, що в цьому законопроекті не враховано комплексного підходу щодо пропозицій Конституційного Суду України, наданих до парламенту, натомість передбачено суттєві обмеження певних конституційних прав", - йдеться в повідомленні КС, розміщеному на сторінці суду в соцмережі Facebook у середу.

У КС зазначають, що суд у 2019 році з власної ініціативи передав до Верховної Ради для використання при ухваленні змін до законодавства пакет системних напрацювань, спрямованих на покращення реалізації ухваленої реформи на практиці.

"Водночас в оприлюдненому тексті законопроекту №3300... не враховано пропозицій Конституційного Суду, натомість передбачено суттєві обмеження певних конституційних прав", - заявляють у суді.

У повідомленні наголошується: "Конституційний Суд України не схвалює спроб необґрунтованих законодавчих змін, які можуть погіршити права людини в Україні, і наполягає, що такі зміни повинні ухвалюватися виважено, аргументовано, після проведення фахових дискусій із залученням експертів, у тому числі Венеціанської комісії, про що неодноразово наголошувала Рада Європи".

Водночас, згідно з повідомленням, КС підтримує проведення реформ, що, зокрема, стосуються запровадження інституту конституційної скарги. "25 квітня 2019 року Конституційний Суд ухвалив перше рішення за конституційною скаргою, що стосувалася соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", - нагадують у суді.

"Однак питання внесення змін до закону України "Про Конституційний Суд України" повинен передусім ініціювати комітет Верховної Ради України з питань правової політики з відповідними напрацюваннями. Таке рішення має бути обумовлене захистом прав і свобод людини, у тому числі юридичних осіб, що випливає з Конституції України та рішень Конституційного Суду України", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3300 про зміни до закону "Про Конституційний Суд" у частині посилення незалежності та поліпшення ефективності його функціонування, згідно з яким пропонується перенести місце розташування КС із Києва до Харкова, зобов'язати всіх суддів іти у відпустку одночасно й заборонити подавати позови юридичним особам.

Проект закону передбачає також скорочення кількості голосів суддів у Сенаті Конституційного Суду, які потрібні для ухвалення рішення за конституційною скаргою: замість 2/3 від складу сенату (6 із 9 суддів - ІФ) пропонується скоротити кількість голосів до п’яти.

У документі пропонується внести зміни до ст. 78 закону про Конституційний Суд, згідно з якими сенат або Велика палата КС можуть видати забезпечувальний наказ для супроводження конституційної скарги. Раніше такий наказ суд міг видавати лише у виняткових випадках.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА