07:09 20.04.2020

Глава дипломатії Євросоюзу заявив, що країни Європи змогли мобілізуватися для боротьби з коронавірусом

2 хв читати
Глава дипломатії Євросоюзу заявив, що країни Європи змогли мобілізуватися для боротьби з коронавірусом

Обвинувачення в тому, що Євросоюз на початку кризи коронавірусу не виявив солідарності, виявився повільним і роз'єднаним, можуть бути несправедливими або неповними, але вони реальні за своїми наслідками, визнав глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

"З огляду на те, як влаштований ЄС, не дивно, що на самому початку кризи переважали національні рішення. Охорона здоров'я належить до національної компетенції, і здатність швидко діяти набагато вище на національному рівні, ніж на європейському. Тим не менш, багато європейців розчаровані", - написав він у неділю в своєму блозі.

"Деякі недоброзичливці Європи (мається на увазі ЄС - ІФ) всередині і поза нею накинулися (із засудженням) на цю динаміку першого етапу, а деякі не соромляться розпалювати вогонь", - зазначив Боррель.

Він нагадав про конкретні приклади солідарності всередині ЄС. Мільйони масок було відправлено з Франції, Австрії, Чехії в Італію та Іспанію. Це набагато більше, ніж з Росії або Китаю, хоча будь-яка допомога вітається. Лікарні деяких країн ЄС приймають пацієнтів з більш постраждалих, а медичні бригади прилетіли до Італії з Румунії та інших країн.

Боррель зазначив, що досить скоро почався другий етап, коли в ЄС були прийняті спільні рішення сфері закупівель медичних матеріалів і устаткування, відновлені поставки через внутрішні кордони, перенаправлені сотні мільярдів євро бюджетних грошей і підключився Європейський інвестиційний банк.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС вважає, що до виходу з кризи "дорога буде довгою і важкою" і "наступний етап вимагає скоординованих дій - в Європі і в усьому світі".

"Швидше за все, криза прискорить хід історії, посиливши тенденції, що намітилися раніше. Це означає посилення геополітичної конкуренції в цілому і зростання напруженості у відносинах між США і Китаєм", - пише він.

Він наголошує на необхідності багатосторонніх відповідей, для чого треба "мобілізувати всі існуючі багатосторонні інструменти, в разі необхідності реформувати їх і бути готовими до створення нових і більш досконалих".

"Нам також треба глибоко задуматися про наслідки для наших демократичних систем, - пише далі Боррель. Криза може бути використана для зосередження влади і ослаблення демократичного контролю - і нам слід цього остерігатись. І ми мусимо зрозуміти, що найстійкішою формою правління є система стримувань і противаг, коли громадяни наділені повноваженнями, а не керуються наказами".

"Після хиткого старту ЄС тепер повністю мобілізований на всіх напрямах", - пише Боррель на закінчення своєї статті.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА