17:16 21.04.2020

Санкційна політика ЄС щодо Росії залишається незмінною - Боррель

2 хв читати
Санкційна політика ЄС щодо Росії залишається незмінною - Боррель

Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель під час телефонної розмови з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою напередодні засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС заявив, що санкції проти РФ мають зберігатися до повного виконання нею Мінських домовленостей і відновлення територіальної цілісності і суверенітету України, повідомляє Міністерство закордонних справ України.

"Очільник дипломатії ЄС запевнив, що санкційна політика Євросоюзу щодо Росії залишається незмінною. Він зауважив, що санкції проти Росії мають зберігатися до повного виконання нею Мінських домовленостей і відновлення територіальної цілісності та суверенітету України. Глава МЗС подякував Жозепу Боррелю за чітку позицію з цього питання" , - йдеться в повідомленні на сайті МЗС України у вівторок.

Кулеба детально поінформував Борреля про ситуацію на лінії розмежування, де тривають обстріли з боку тимчасово окупованих Росією територій Донецької та Луганської областей. Глава МЗС позитивно відзначив нещодавній прогрес у питанні обміну утримуваними особами. Водночас, міністр зауважив, що за іншими напрямами перемовин у Мінську досягнути прогресу поки що не вдається. Глава МЗС наголосив, що метою України надалі залишається досягнення миру на Донбасі.

Особливу увагу Кулеба звернув на стан українських політв'язнів, яких досі незаконно утримують у Криму і на території Росії.

Сторони обговорили пріоритети ключових реформ в Україні. Зокрема, Кулеба повідомив про історичний прогрес в ухваленні земельної реформи та запевнив, що закон про регулювання банківської діяльності залишається у пріоритеті уряду попри спроби його заблокувати. У свою чергу Жозеп Боррель зазначив, що ці та інші реформи надзвичайно важливі для подальшої співпраці України та ЄС.

Співрозмовники домовилися також активізувати спільні зусилля України та ЄС у протидії дезінформації, обсяг якої у часи пандемії значно зріс.

Крім того, Кулеба подякував ЄС за пакет підтримки України у EUR190 млн. Глава МЗС назвав його "справжнім актом підтримки друзів, не лише партнерів".

Зокрема, майже EUR15 млн будуть спрямовані на підтримку системи охорони здоров'я, EUR61 млн передбачено для підтримки економіки, EUR20 млн - для підтримки малих і середніх підприємств, EUR25 млн - малих фермерських господарств, EUR4 млн - на підтримку найуразливіших груп населення.

Глава МЗС також подякував за додаткові EUR13 млн гуманітарної допомоги для населення на Донбасі, яке страждає від війни.

У відповідь на запрошення Кулеби Боррель підтвердив готовність відвідати Україну з візитом, щойно ситуація дасть змогу відновити закордонні подорожі, і наголосив, що це буде його перший закордонний візит.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА