16:36 25.04.2020

Проведення нового саміту "нормандської четвірки" залежить від реалізації рішень, ухвалених у грудні в Парижі

2 хв читати
Проведення нового саміту "нормандської четвірки" залежить від реалізації рішень, ухвалених у грудні в Парижі

Росія не бачить можливості проведення нового саміту в "нормандському форматі" доти, аж доки буде реалізовано рішення, ухвалені на грудневій зустрічі лідерів у Парижі, заявив у суботу глава МЗС РФ Сергій Лавров.

"Ми ніколи не домовлятимемося про новий саміт, доки не буде чесно, повноцінно та сумлінно виконано всі ті рішення, які було ухвалено в Парижі", – сказав Лавров у програмі "Велика гра" на Першому каналі.

Він зазначив, що "для їх виконання (у Києва – ІФ) немає іншого шляху, окрім як поводитися правильно в контактній групі і досягати домовленостей з Донецьком і Луганськом".

За словами Лаврова, з паризьких домовленостей лідерів "виконана одна, і то в досить скромних масштабах: відбувся обмін утримуваними особами".

"Менше трьох десятків людей обміняли Київ з одного боку, Донецьк і Луганськ – з іншого. Все інше, що обговорювалося в Парижі, на превеликий наш жаль, не виконано, і не з вини або в силу відсутності доброї волі з боку Донецька і Луганська", – заявив міністр.

Він також підтвердив, що на наступний тиждень заплановано відеоконференцію глав МЗС "нормандської четвірки", до якої входять Росії, Україна, Німеччина та Франція.

"Я передбачаю доволі, напевно, важливу розмову на рівні міністрів, тому що про все це ми говорили багаторазово Німеччині та Франції. Просили їх взяти на себе обов'язок все-таки спонукати українську владу до чесної і конструктивної роботи, але якогось результату, відверто кажучи, не очікую від цієї відеоконференції, крім того, що українські колеги напевно знову говоритимуть "нумо швидше збиратися в Берліні", – пояснив Лавров.

За його словами, українській стороні "важливо демонструвати те, що вони зустрічаються в "нормандському форматі", і одночасно якомога менше уваги приділяти контактній групі, де у них є можливість безпосередньо вирішувати питання з Донецьком і Луганськом".

"Вони хочуть всіляко від цього йти. І зробити так, щоб "нормандський формат" став єдиним каналом розмови щодо Мінських домовленостей. Вони вважають, що в рамках цього "нормандського формату" є Росія як "країна-агресор", а Франція і Німеччина допомагають Україні змусити Росію виконати все те, що повинна виконувати сама українська сторона, наголошую, в прямому діалозі з Донецьком і Луганськом. Важка ситуація", – заявив Лавров.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА