18:52 27.04.2020

ТСК Верховної Ради із розслідування вибухів на військових складах у 2014-2018 рр. виявила факти спроб маніпуляції та підроблення результатів слідства - Арахамія

4 хв читати
ТСК Верховної Ради із розслідування вибухів на військових складах у 2014-2018 рр. виявила факти спроб маніпуляції та підроблення результатів слідства - Арахамія

Хто і що стоять за пожежами та вибухами на арсеналах Збройних сил України має визначити слідство, заявляє голова парламентської фракції "Слуга народу", керівник тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування вибухів на військових складах у 2014-2018 роках Давид Арахамія.

"Чи є в цьому злочин або хто в цьому винен має визначати слідство. Ми не слідчі органи", - сказав Арахамія, презентуючи проміжний звіт тимчасової слідчої комісії на брифінгу в понеділок у Києві.

За словами Арахамії ТСК здійснила частину перевірки перебігу розслідування правоохоронними органам України причин вибухів на складах боєприпасів.

Він нагадав, що у результаті шестимісячної роботи ТСК поставила під сумнів раніше наявну версію про підрив арсеналу в Балаклії Харківської області за допомогою безпілотника.

"З'ясувалося, що версія з безпілотником неправдива, і що основна версія - підрив зсередини. Хто це все підривав, хто в цьому винен, ми не знаємо, це треба далі продовжувати слідству, але ми точно знаємо, що це не безпілотник", - зазначив Арахамія.

Він розповів, що ТСК з'ясувала, що на експертів та слідчих тиснули.

"Ми не хочемо даремно обвинувачувати, але були факти, які свідчать про спроби маніпуляції та підроблення результатів слідства, за якими треба розпочати окреме провадження", - розповів народний депутат.

За словами Арахамії, після того, як експерти з Харківського НДІ експертиз дійшли висновку, що причиною вибуху міг бути внутрішній вибух, "їх відсторонили та передали це дуже швидко до Києва".

Згідно зі звітом, після того, як представники Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені М. С. Бокаріуса озвучили слідчим управління СБУ в Харківській області та процесуальним військовим прокурорам попередні висновки про причини вибухів на арсеналі в Балаклії - "виконання експертизи... було зупинено, матеріали передано для подальшого дослідження в Київський науково-дослідний інститут судових експертиз".

"Після того фактично не давали їм розкрити рота. Лише завдяки тому, що наразі змінилася влада, і ми приділили цьому багато уваги... Вони не хотіли розмовляти спочатку і лише потім, коли ми пообіцяли максимальний захист всім, хто говоритиме правду, лише після цього розпочалася нормальна плідна розмова", - розповів керівник ТСК.

Арахамія також нагадав, що ТСК рекомендувала правоохоронним відомствам передати досудове розслідування кримінального провадження з УСБУ Харківської області іншому органу, проте з Генпрокуратури часів генпрокурора Руслана Рябошапки надійшла негативна відповідь, а СБУ жодним чином не відреагувала.

Нардеп повідомив, що минулого тижня аналогічний лист направлено генпрокурору Ірині Венедіктовій.

Як повідомлялося, ТСК Верховної Ради з розслідування вибухів на військових складах ставить під сумнів висновок про застосування безпілотних літальних апаратів для підриву арсеналу в Балаклії Харківської області в березні 2017 року.

"Комісія встановила, що ... матеріали кримінального провадження ... містять об'єктивні відомості, які свідчать про відсутність у момент вибухів будь-яких літальних апаратів у районі Балаклеї, а також інші факти, що обґрунтовано ставлять під сумнів висновки про застосування безпілотних літальних апаратів для підриву арсеналу", - йдеться у звіті комісії, оприлюдненому на сайті Верховної Ради.

У звіті зазначається, що комісія поінформувала СБУ, Генпрокуратуру про невідповідність матеріалів кримінального провадження фактичним обставинам подій, однак силові відомства не відреагували належним чином. І кримінальне провадження залишилося практично без руху в слідчому відділі управління СБУ в Харківській області в основній версії - знищення арсеналу безпілотним літальним апаратом.

Згідно з висновком фахівців, які проводили за рішенням комісії комплексну судову військову, вибухотехнічну та пожежотехнічну експертизу, воронка на технічній території 65-го арсеналу Центрального ракетно-артилерійського управління (ЦРАУ) Збройних сил України в Балаклії Харківської області утворилася внаслідок фугасної дії спрямованого вибуху, заритого в землю заряду бризантної вибухової речовини, до складу якої входили тринітротолуол (тротил), гексоген, пентаеритриттетранітрат (ТЕН), що характерно для підривних зарядів кумулятивно-фугасного принципу дії.

Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з питань розслідування пожеж (вибухів) на складах боєприпасів в Ічні (Чернігівська обл.), Калинівці (Вінницька обл.), Балаклії (Харківська обл.), Сватовому (Луганська обл.), Кривому Розі (Дніпропетровська обл.) у 2014-2018 роках було створено 31 жовтня 2019 року.

Час дії ТСК (півроку - ІФ-У) закінчується і у Верховній Раді зареєстровано проект постанови про продовження її роботи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА