10:28 28.04.2020

Зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки" мають бути регулярними - Кулеба

2 хв читати
Зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки" мають бути регулярними - Кулеба

Зустрічі міністрів закордонних справ у "нормандському форматі" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) мають бути регулярними, заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

"Я дуже хотів би, щоб розмови міністрів закордонних справ у "нормандському форматі" стали регулярними, щоб вони не відбувалися, як Великдень, - раз на рік, але в трьох версіях різних календарів, щоб ми мали регулярний контакт, щоб було відновлено, зрештою, ту логіку, яка від самого початку, з 2014 року закладалася в інституційний механізм припинення російської агресії проти України. Тобто це коли існує "нормандський формат" на рівні лідерів, там, де приймаються найбільш принципові стратегічні рішення, є формат міністрів закордонних справ, які повинні регулярно оцінювати динаміку процесу й давати відповідні імпульси або вносити корективи, є механізм зовнішньополітичних радників, котрі також перебувають у контакті та розробляють певні рішення, і є механізм Тристоронньої контактної групи, який уже безпосередньо займається остаточним узгодженням рішень, опрацюванням усіх деталей і забезпеченням їх виконання", - сказав він на онлайн-брифінгу у вівторок, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

Кулеба додав, що контакти між главами МЗС Німеччини, Франції, України та РФ, "на жаль, з певного моменту стали спорадичними".

"А це неправильно, ми маємо відновити цілісність цього механізму, щоб усі елементи працювали на максимальну потужність з метою встановлення миру в Україні та припинення окупації наших територій", - наголосив глава МЗС.

Також він зазначив, що хотів би вийти на формат, щоб між ТКГ і форматом чотирьох глав МЗС було встановлено більш тісний операційний зв'язок, і щоб ТКГ інформувала за результатами своїх засідань міністрів про те, що відбувається на засіданнях, які рішення досягаються, а які ні.

"Це дасть змогу міністрам більш оперативно реагувати на динаміку подій і, відповідно, штовхати речі вперед", - сказав Кулеба.

Також він висловив переконання, що саме відновлення цілісного "нормандського" механізму в усіх його складових є важливим елементом досягнення миру в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА