13:56 29.04.2020

Мілітаризація Чорного та Азовського морів буде одним із пріоритетів головування України у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ - Кулеба

2 хв читати
Мілітаризація Чорного та Азовського морів буде одним із пріоритетів головування України у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ - Кулеба

Мілітаризація регіону Чорного та Азовського морів і перешкоджання свободі міжнародного судноплавства, що досі тривають, буде одним із пріоритетів головування України на Форумі безпекового співробітництва (ФБС) ОБСЄ, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Ми спробували скласти добре збалансований і далекоглядний порядок денний. Я маю розпочати з важкої безпекової ситуації в регіоні Чорного та Азовського морів, яка позначена тривалою мілітаризацією та перешкоджанням свободі міжнародного судноплавства. Ми маємо розпочати вичерпну дискусію на цю тему у ФБС. Високопоставлені чиновники та спікери з наукових кіл мають представити свої точки зору, аналізуючи наслідки цих подій на ширший регіон, і можливі кроки, які ми можемо зробити, щоб зупинити їх", - сказав Кулеба, виступаючи під час онлайн-сесії з нагоди початку головування України у форумі в середу.

Міністр також наголосив, що політичні та військові аспекти конфлікту на Донбасі мають залишатися в центрі уваги форуму.

"Шість років тому країни-члени ОБСЄ знайшли в собі мужність відправити сотні своїх громадян як міжнародних цивільних спостерігачів у зону конфлікту, щоб працювати в дуже небезпечній і непередбачуваній обстановці в безпековому плані... Ми цінуємо внесок усіх цивільних спостерігачів, які працюють у постраждалих від конфлікту районах", - наголосив він.

Кулеба зазначив, що також пріоритетом головування України є тема глобальної пандемії коронавірусу, її вплив на збройні сили та їхня роль у допомозі урядам у боротьбі з цією загрозою.

"Україна планує звернути особливу увагу на тему гібридних загроз і їхній можливий взаємозв'язок із сучасними бойовими діями. Ці загрози впливають на більшість країн-членів", - пояснив міністр.

Крім того, він додав, що відбуватиметься діалог щодо безпеки, присвячений діяльності та регуляції приватних військових компаній. Кулеба зазначив, що форум має звернути особливу увагу на військові навчання, зокрема ті, що відбуваються біля кордонів. Також серед пріоритетів головування України акцент на темі стрілецької зброї та легких озброєнь і запасів звичайних боєприпасів.

"Крім того, ми хотіли б звернути увагу країн-членів на тему протимінної діяльності та роль ОБСЄ в допомозі країн-членів у цій сфері. Ця тема особливо актуальна через важку гуманітарну ситуацію в або навколо деяких районів окупованих Донецької та Луганської областей України", - додав глава МЗС.

Як повідомлялося, 20 квітня Україна розпочала головування у ФБС ОБСЄ, перейнявши естафету у Туреччини. Україна - перша країна, яка головуватиме у форумі онлайн з огляду на пандемію COVID-19. Як повідомляє ОБСЄ, головування у Форумі безпекового співробітництва змінюється тричі на рік і триває чотири місяці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА