17:13 30.04.2020

Глави МЗС країн "нормандської четвірки" обговорили необхідність необмеженого доступу СММ ОБСЄ і МКЧХ на окуповані території - Кулеба

2 хв читати
Глави МЗС країн "нормандської четвірки" обговорили необхідність необмеженого доступу СММ ОБСЄ і МКЧХ на окуповані території - Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що на зустрічі глав МЗС країн "нормандської четвірки" було наголошено на необхідності забезпечення Спеціальній моніторинговій місії (СММ) ОБСЄ і Міжнародному комітету Червоного хреста (МКЧХ) необмеженого доступу до окупованих територій.

"Сьогодні ми також приділили увагу тим викликам, які створює пандемія коронавірусу для врегулювання і для безпеки, і здоров'я громадян на окупованих територіях. Було наголошено неодноразово на тому, що Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ, а також Міжнародному комітету Червоного хреста має бути забезпечена повна й беззастережна можливість доступу до окупованих територій і ефективного виконання поставлених перед ними завдань", - сказав Кулаба на онлайн-брифінгу за підсумками розмови міністрів.

За його словами, глави МЗС переважно обговорювали питання безпеки. "І це ще раз демонструє, що будь-яка політична дискусія в "нормандському форматі" базується на принципі "спочатку безпека". Це фундаментальний принцип, і ми не плануємо від нього відступати", - пояснив Кулеба.

Крім того, міністр додав, що обговорювалися питання соціально-економічного характеру, зокрема, як з окупованих територій можуть отримувати пенсії. "Я поінформував про ті заходи, яких вжив уряд України для того, щоб люди з окупованих територій мали доступ до пенсій. І ми вкотре наголосили, що ці питання мають вирішуватися відповідно до Мінських домовленостей виключно в правовому полі України. Це дуже важливий наголос", - сказав Кулеба.

Як повідомлялося, в четвер у форматі відеоконференції відбулася зустріч міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та РФ Дмитра Кулеби, Гайко Мааса, Жана-Іва Ле Дріана і Сергія Лаврова. Лідери "нормандської четвірки" - президенти України, Франції, РФ Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Володимир Путін і канцлер Німеччини Ангела Меркель востаннє зустрілися на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року та досягли низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА