16:27 01.05.2020

Дев’ять позапарламентських партій виступили проти озвучених у "Слузі народу" змін до Виборчого кодексу щодо місцевих виборів

2 хв читати
Дев’ять позапарламентських партій виступили проти озвучених у "Слузі народу" змін до Виборчого кодексу щодо місцевих виборів

Дев’ять позапарламентських партій виступили зі спільним зверненням, що засуджує підвищення застави на місцевих виборах, необхідність для політичних проектів брати участь у виборах на 2/3 округів країни та встановленням виборчого бар'єра на рівні 5%.

"Верховна Рада спочатку підвищила в 40 разів виборчу заставу на місцевих виборах. Це означає, що участь у виборах до міської ради дорожче застави Володимира Зеленського на виборах президента. Сьогодні правляча партія виношує новий план: внести зміни до Виборчого кодексу та зобов'язати всі партії, які хочуть балотуватися у вашому селі чи місті, балотуватися одночасно на всій території України - на 2/3 виборчих округів. Тобто, всі учасники виборів входитимуть до однієї величезної партії, яка покриє всю Україну", - зазначено у зверненні партій, оприлюдненому в п'ятницю.

Під цим листом свої підписи поставили керівники партій "Сила людей", "ДемАльянс", "Громадський рух "Хвиля", "Національна платформа", "Правий сектор", "Українська Галицька партія", "Лібертаріанська партія", "5.10", "Патріотична партія Україна" та "Україна соборна".

"Встановлення національного виборчого бар'єра в 5% на місцевих виборах - це те, що вчені називають процесом партизації влади. По суті - це насильницький примус усіх політиків на місцевому рівні балотуватися від провладної партії, яка повністю виграє вибори. Процес монополізації буде завершено й досягне масштабів "Єдиної Росії", - наголошують підписанти.

За чинними правилами, в містах до 90 тисяч населення громадянин може йти на вибори до місцевих рад окремо від партії та без грошової застави. Влада прагне заборонити таку практику, обмежувати це правило тільки для населених пунктів менше 10 тисяч.

Підписанти вважають, що в разі затвердження таких змін, які, за їхніми словами, є антиконституційними і такими, що суперечать Європейській хартії місцевого самоврядування, де-факто зупиниться реформа децентралізації.

"Застерігаємо парламентаріїв відмовитися від дискримінаційних поправок до виборчого законодавства. А кожну людину, яка бачить своє майбутнє в Україні, закликаємо за жодних умов не погоджуватися на створення єдиної монополії влади", - закликають представники партій.

Раніше перший заступник голови парламентської фракції Олександр Корнієнко заявив, що ці зміни спрямовані на зменшення ризиків місцевого сепаратизму з боку локальних партій, які заборонені українським законодавством, але постійно виникають перед виборами.

Також, за його словами, зміни до Виборчого кодексу допоможуть позбутися "феодалізму" в місцевих органах влади, а партизація і впровадження 5-відсоткового бар'єра на національному рівні, без якого політична сила не зможе потрапити до місцевих органів влади, запропонована його робочою групою, використовувалася у європейському досвіді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА