16:43 05.05.2020

Києву слід враховувати і мінімізувати певні ризики, що виникли у зв'язку із затвердженням нового складу делегації України в ТКГ - думка

3 хв читати
Києву слід враховувати і мінімізувати певні ризики, що виникли у зв'язку із затвердженням нового складу делегації України в ТКГ - думка

Логіка затвердження складу делегації України для участі в Тристоронньої контактній групі щодо мирного врегулювання на сході України зрозуміла, однак слід продумати мінімізацію ризиків прямого контакту українських чиновників із представниками сепаратистських організацій, вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Зрозуміла логіка таких дій, (президент України Володимир - ІФ) Зеленський не хоче чекати, він не задоволений повільними темпами переговорного процесу, зокрема в Мінську в складі ТКГ, він хоче, щоб переговорний процес ішов швидше і був більш результативним. Він хоче надати імпульс переговорам", - сказав Фесенко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За його словами, залучення до складу переговорної групи урядовців і депутатів спрямоване на те, щоб надати переговорному процесу в Мінську новий поштовх.

Однак, як зазначив політолог, для отримання належного ефекту необхідне підвищення статусу й інших учасників переговорів - з боку Росії, про що раніше говорив Зеленський.

Фесенко висловив сподівання на те, що ця ідея спрацює на користь України, однак наголосив на необхідності враховувати низку ризиків.

"Що треба мати на увазі? Ключові рішення в переговорному процесі ухвалюють у "нормандському форматі", не в Мінську, не в ТКГ. І навряд чи ця ситуація зміниться. І другий важливий момент - я трошки з побоюванням ставлюся до залучення до переговорів депутатів. Це може ускладнити і навіть додати конфліктності переговорів", - висловив думку політолог.

При цьому Фесенко зазначив, що він не помічав "політиканства і підвищеної конфліктності" з боку українських депутатів, які залучені до нового складу української делегації.

"А ось кого залучать росіяни? Депутати від Держдуми... вони можуть просто відволікати сам переговорний процес на суто політичні дискусії", - висловив думку політолог.

"Моє припущення, що сама ініціатива має легалізувати можливу присутність у складі делегації високопоставлених російських чиновників", - сказав він.

При цьому політолог зазначив, що, найімовірніше, переговорна лінія між главою Офісу президента України Андрієм Єрмаком і заступником глави Адміністрації президента РФ Дмитром Козаком збережеться.

Фесенко також додав, що поки що йому складно спрогнозувати, хто буде представлений із російської сторони за лінією уряду.

Політолог назвав одним із головних ризиків у цьому питанні можливість прямої комунікації українських чиновників із представниками сепаратистських організацій.

"З нашого боку в складі переговорної делегації будуть офіційні чиновники, але як спостерігачі в Мінську присутні представники двох сепаратистських республік... Чому українську делегацію очолювали неофіційні особи, які не мали офіційного статусу в українській владі? Саме для того, щоб не було навіть ілюзії прямих переговорів із представниками сепаратистських республік. А наразі такий ризик з'являється", - пояснив Фесенко.

Отже, як зазначив він, сама ситуація неоднозначна.

"Необхідно думати над тим, у який спосіб мінімізувати ризики, пов'язані з тим, що російська сторона заявлятиме, що Україна приступає до прямих переговорів із сепаратистами в складі ТКГ, і якщо, припустимо, статусний склад російської делегації не зміниться, а української - посилиться, тоді буде явний перекіс... треба думати над тим, як мінімізувати ризики будь-яких підозр про прямі переговори з офіційними особами ОРДЛО", - підсумував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА