20:54 05.05.2020

Після підвищення статусу української делегації в ТКГ можливе посилення тиску для виконання Україною Мінських угод в односторонньому порядку

2 хв читати
Після підвищення статусу української делегації в ТКГ можливе посилення тиску для виконання Україною Мінських угод в односторонньому порядку

Розширення складу української делегації та підвищення її статусу в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі може спричинити за собою посилення тиску на Україну щодо виконання Мінських домовленостей в односторонньому порядку, вважає народний депутат із фракції "Батьківщина" Валентин Наливайченко.

"Після такого рішення сам президент (України Володимир Зеленський - ІФ-У) і його представники... можуть зіткнутися з однією небезпекою. Ця небезпека називається посилення тиску і на президента Зеленського, і на Україну для виконання в односторонньому порядку так званих Мінських домовленостей", - сказав Наливайченко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Він наголосив, що звертає на це увагу не випадково, оскільки "добре розібрався з ситуацією з комюніке, підписавши яке у Парижі президент Зеленський підтвердив повну відданість виконанню Мінських домовленостей".

Народний депутат зазначив, що сьогоднішній указ президента "підняв рівень представництва української делегації ТКГ у Мінську", оскільки до неї увійшли і голови парламентських комітетів (народні депутати фракції "Слуга народу"), і віце-прем'єр-міністр та інші представники виконавчої влади.

"Станом на сьогодні єдине, що зробила Україна та президент - це підняли в односторонньому порядку рівень представництва та статус української делегації", - зазначив депутат.

На думку Наливайченка, після понад 120 зустрічей ТКГ необхідно було насамперед почути звіт про роботу делегації.

"Логіка будь-якого державника - звіт спочатку отримати... Що було не так з української сторони, за якими директивами працювали, що саме не спрацювало і тоді вже розібратися... Я, як колишній дипломат, кажу: якщо переговорник не впорався з переговорами, то його змінюють, а не розширюють склад делегації", - зазначив Наливайченко.

Народний депутат наголосив, що вперше в історії України створена така "змішана" делегація, в складі якої і керівники (голови комітетів) законодавчого органу, і представники уряду, а самого президента представляє другий президент країни Леонід Кучма.

"Це було б можливо і виправдано, якби з'явилися нова угода, новий план дій з деокупації та звільнення від окупації окупованих територій. Але це не озвучено", - зазначив Наливайченко.

Він також додав, що розширення складу української делегації у ТКГ вимагатиме і збільшення видатків на її утримання.

"А який бюджет тепер буде для забезпечення такої великої делегації, організації поїздок до Мінська? Тут навіть лише транспортні видатки взяти - до Мінська і назад (до Києва - ІФ-У), уявіть собі...", - сказав Наливайченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА