15:40 07.05.2020

ВР ухвалила закон про підвищення спроможності системи охорони здоров'я протидіяти COVID-19

3 хв читати
ВР ухвалила закон про підвищення спроможності системи охорони здоров'я протидіяти COVID-19

Верховна Рада ухвалила законопроект про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров'я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби COVID-19.

За законопроект №3380 в цілому проголосували 336 депутатів.

Законопроект №3380, авторства 25 депутатів різних фракцій, передбачає, що підвищити спроможність реагування системи охорони здоров'я України на поширення COVID-19 можна, діючи в трьох напрямах. Зокрема, шляхом налагодження алгоритмів і забезпечення системи масового тестування (на амбулаторному та стаціонарному рівнях), посиленням потужності та забезпеченості визначених закладів охорони здоров'я, які приймають хворих на COVID-19, а також покращуючи умови праці медперсоналу.

Проект закону передбачає можливість залучення лікарів-інтернів та лікарів-спеціалістів без присвоєння або підтвердження кваліфікації до участі (на волонтерських засадах) у заходах із протидії COVID-19 на умовах і з урахуванням обмежень, які визначить Міністерство охорони здоров'я.

Законопроект також передбачає підвищення розміру допомоги з тимчасової непрацездатності медпрацівникам, які перебувають на самоізоляції, зважаючи на контакт із хворим на COVID-19 під час виконання службових обов'язків, до 100% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Допомога громадянам, які перебувають на самоізоляції під наглядом медиків, має становити 50% середньої зарплати незалежно від страхового стажу.

Крім того, законопроект передбачає зміну алгоритму ПЛР-тестування на COVID-19 за кошти бюджету. Зокрема, Міністерство охорони здоров'я має забезпечити організацію проведення тестування на амбулаторному та стаціонарному рівнях залежно від медичних показань відповідно до галузевих стандартів медичної допомоги.

Обов'язкове тестування має проводитися для осіб, які звертаються за медичною допомогою з ознаками СOVID-19 і осіб, що мають встановлений контакт із ними.

Крім того, регулярне тестування є обов'язковим для медиків та інших працівників медзакладів, які надають медичну допомогу хворим на COVID-19, а також для осіб, які здійснюють заходи, пов'язані з недопущенням поширення коронавірусної хвороби, зокрема для працівників Нацполіції та Нацгвардії, незалежно від того, чи мали вони контакт із хворими на COVID-19.

Законопроект зобов'язує МОЗ забезпечити обов'язкове оприлюднення та оновлення на офіційному веб-сайті щоденної інформації про результати тестування на COVID-19 і кількість проведених тестів на амбулаторному та стаціонарному рівнях, а також щотижневої інформації про забезпеченість закладів охорони здоров'я лікарськими засобами, медичними виробами, медичним обладнанням, витратними матеріалами (зокрема ЗІЗ), та інформації про кількість і кваліфікацію залученого медичного персоналу з обов'язковим зазначенням конкретного закладу охорони здоров'я.

МОЗ також буде зобов'язане щотижня оприлюднювати інформацію про закупівлю, отримання (зокрема, як гуманітарну або благодійну допомогу) та розподіл лікарських засобів, медичних виробів, медичного обладнання та витратних матеріалів для боротьби з COVID-19 із обов'язковим зазначенням кількості таких матеріалів, їхньої вартості та джерел фінансування.

Крім того, МОЗ зобов'язане оприлюднювати методологію розрахунку потреби закладів охорони здоров'я в лікарських засобах, медичних виробах, медичному обладнанні та витратних матеріалах для боротьби з COVID-19.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА