14:59 08.05.2020

Росія перетворила перемогу у Другій світовій війні на культ та інструмент маніпуляцій - глави МЗС України, Литви, Латвії та Естонії

2 хв читати
Росія перетворила перемогу у Другій світовій війні на культ та інструмент маніпуляцій - глави МЗС України, Литви, Латвії та Естонії

Росія перетворила перемогу у Другій світовій війні на культ та інструмент маніпуляцій, і наполегливо продовжує генерувати історичні міфи, водночас намагаючись заперечувати незручні історичні факти, вважають міністри закордонних справ України, Литви, Латвії та Естонії Дмитро Кулеба, Лінас Антанас Лінкявічюс, Едгар Рінкевичс, Урмас Рейнсалу.

"Замість того, щоб визнати, що перемога у Другій світовій і поразка нацизму були заслугою рішучості та жертовності усіх країн-союзників, Росія перетворила цю перемогу на культ та інструмент маніпуляцій. Кремль наполегливо продовжує генерувати історичні міфи, водночас намагаючись заперечувати незручні історичні факти", - йдеться у спільній статті міністрів, розміщеній у виданні Frankfurter Allgemeine Zeitung у четвер.

Глави МЗС наголосили, що, здійснивши агресію проти Грузії в 2008 році і проти України в 2014 році, Росія завдала серйозної шкоди архітектурі європейської безпеки.

"Цей нещирий культ перемоги, який намагаються будувати люди, які не мають до самої перемоги жодного відношення, паплюжить пам'ять про тих, хто втратив свої життя. В наших країнах ми з повагою схиляємо голови в пам'ять про наших близьких, які загинули у Другій світовій війні. Ми пам'ятаємо їхні страждання і шануємо їхні жертви заради нас усіх", - зазначили вони.

Крім того, за словами Дмитра Кулеби, Лінаса Антанаса Лінкявічюса, Едгара Рінкевичса і Урмаса Рейнсалу, протягом багатьох років "бездушний радянський режим" використовував перемогу у війні як виправдання своєї політики, зловживаючи цією перемогою.

"Він привласнив собі загальні подвиги мільйонів солдат-союзників, які розгромили нацистів, включно з солдатами Червоної армії, яка сама була багатонаціональною. Радянські та російські зусилля, направлені на приниження страждань і ролі інших націй у припиненні війни, є неприйнятними", - наголосили міністри.

Вони також нагадали про те, що ми не маємо права забувати, що в 1939 році Радянський Союз вступив у Другу світову війну як союзник нацистської Німеччини, в секретних протоколах до пакту Молотова-Ріббентропа Гітлер і Сталін вирішили поділити Європу між собою, і ці плани проклали шлях до війні.

"Ми рішуче засуджуємо будь-які спроби виправдати цей пакт, мотивуючи укладання його в той час неминучістю та стратегічною доцільністю", - додали глави МЗС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА