16:52 08.05.2020

Посол України в Німеччині вшанував пам'ять жертв Другої світової війни і закликав побудувати в центрі Берліна меморіал українським жертвам нацизму

2 хв читати
Посол України в Німеччині вшанував пам'ять жертв Другої світової війни і закликав побудувати в центрі Берліна меморіал українським жертвам нацизму

Посол України в Німеччині Андрій Мельник вшанував пам'ять жертв Другої світової війни, серед яких понад 8 млн українців, поклавши вінки і квіти до монумента радянським воїнам у Тиргартені й закликавши Бундестаг, сенат і мерію Берліна побудувати в центрі міста меморіал українським жертвам націонал-соціалізму.

"Досі ми ввічливо, можливо, занадто ввічливо просили наших німецьких друзів і партнерів встановити пам'ятник восьми мільйонам українських жертв нацизму в центрі Берліна. Поки що відповіді не було. Відтепер ми більше не будемо просити, а будемо вимагати, щоб ці українські жертви війни німецького поневолення були, нарешті, гідно відзначені", - сказав посол в ефірі провідного німецького радіо Deutschlandfunk у п'ятницю, повідомили в посольстві України в Німеччині агентству "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, в дипустанові наголосили, що у цього меморіалу, біля Бранденбурзьких воріт, уже шостий рік поспіль саме 8 травня посольство України організовує спільно з німецькими партнерами, представниками іноземних дипломатичних місій та членами української громади церемонію вшанування пам'яті всіх жертв Другої світової війни та відзначення особливого внеску України в перемогу над націонал-соціалізмом.

"Цього року, враховуючи пандемію коронавірусу, церемонія відбулася в новому форматі з дотриманням певної дистанції, проте в неймовірно зворушливій атмосфері, наповненій почуттям вдячності перед попередніми поколіннями за внесок у побудову демократичного ладу в Європі й одночасно відповідальності перед наступним поколінням щодо передання їм цього гіркого досвіду для уникнення помилок у майбутньому", - наголосили в посольстві.

Зокрема, до церемонії вшанування пам'яті жертв Другої світової в центрі Берліна на особисте запрошення посла Мельника приєдналися віце-президент німецького Бундестагу Клаудія Рот (зелені), бургомістр Берліна Міхаель Мюллер, президент парламенту Берліна Ральф Віланд, державний секретар з питань Європи МЗС ФРН, член федерального уряду Міхаель Рот, більше ніж 20 депутатів парламенту, іноземні посли та керівники дипмісій, столичних фондів і музеїв, громадських організацій, члени української громади тощо.

Хвилиною мовчання в п'ятницю було відзначено 60 млн жертв, загиблих у воєнні роки, серед яких понад 8 млн українців. У посольстві нагадали, що проти загарбників боролися понад 6 млн українців у лавах Червоної армії, а 250 тис. - у збройних силах антигітлерівської коаліції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА