12:05 09.05.2020

Зеленський: ми не робимо з війни культ і сьогодні ніхто не може "приватизувати" перемогу над нацизмом

3 хв читати
Зеленський: ми не робимо з війни культ і сьогодні ніхто не може "приватизувати" перемогу над нацизмом

Президент України Володимир Зеленський вважає, що 9 травня потрібно щиро і без зайвого пафосу вшанувати пам'ять усіх українців та інших народів антигітлерівської коаліції, які внесли вклад у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні.

"Ми ніколи не забудемо страшну ціну цієї перемоги. За різними даними, це щонайменше 50 мільйонів жертв, з яких понад вісім мільйонів – загиблі та закатовані українці. Пам’ятаючи всі жахи того періоду, ми не робимо з війни культу. І цей важливий день – не рекламна кампанія, не змагання гасел, не помпезний конкурс танців на кістках. Бо для вшанування подвигу кожного, хто наближав перемогу, головне не гучність, а щирість. І наша перемога у кожного ось тут (з цими словами Зеленський приклав руку до серця - ІФ)", - сказав він у відеозверненні до українців з нагоди Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Зеленський вважає, що ветеранів, яких залишилося дуже мало, потрібно згадувати не тільки в ці травневі дні, а дякувати щодня, тому що вони "віддали війні свою молодість для того, щоб молодість була у нас".

"Понад сім мільйонів українців у складі Антигітлерівської коаліції протидіяли нацизму як на рідній землі, так і на різних континентах планети. Без сумніву, людський подвиг не має паспорта. Але внесок українців у перемогу над нацизмом – величезний. І сьогодні ніхто не може приватизувати перемогу. Говорити, що вона могла статися й без українців. Ми не повинні цього забувати, соромитися та дарувати комусь подвиги своїх українських героїв", - заявив глава держави.

Зеленський згадав імена героїв, якими пишається Україна: "Це Іван Кожедуб. Тричі Герой Радянського Союзу, найкращий льотчик Другої світової, який збив понад 60 ворожих літаків; Ніколас Орешко. Кавалер Медалі Пошани та "Пурпурового серця" – найвищих військових нагород США. Його у Білому домі особисто нагородив Президент Гаррі Трумен; Євдокія Завалій – перша і єдина жінка – командир взводу морської піхоти, що брала участь у боях за Керч та Севастополь; Олена Вітер, що врятувала десятки єврейських дітей у Голокост і стала першою українкою, що отримала титул Праведника народів світу; кримський татарин Амет-Хан Султан, який знищив 30 німецьких літаків, отримав дві Золоті Зірки Героя Радянського Союзу, а в часи депортації кримських татар не зрікся свого народу та боровся за його права; Тетяна Маркус. Підпільниця, яка в часи окупації Києва у 21 рік знищила кілька десятків нацистських солдат і офіцерів та була удостоєна звання Герой України; працівники Харківського конструкторського бюро, які створили легендарний Т-34. Та Ігор Побірченко, який на цьому танку першим розбив браму концтабору Аушвіц; академік Олександр Богомолець, чия система збору та переливання крові врятувала життя сотням тисяч поранених бійців; поетеса Олена Теліга, страчена нацистами в Бабиному Яру; Василь Курка, що у 16 років став снайпером та загалом знищив 179 ворогів; Марія Щербаченко, яка винесла з поля бою 112 поранених; Алекс Дяченко, іменем якого названий есмінець ВМС США; уродженець Сумщини Олексій Берест, що встановлював прапор СРСР над рейхстагом і виходець з родини українських лемків Майкл Стренк, який встановив прапор США на Іводзімі".

"Ці та ще сотні тисяч імен сьогодні надихають сучасне покоління українських захисників своєю відвагою, жертовністю і головною істиною: "українці обов'язково переможуть", - наголосив Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА